• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.05.2022

20:30

BOLEST ME JE BUKVALNO ''IŠČUPALA'' IZ OKOLINE! Moj prvi boravak u bolnici trajao je 183 dana... Potresna ispovest pacijenata koji su uspeli da prihvate dijagnozu i žive sa njom!

Shutterstock

Društvo

BOLEST ME JE BUKVALNO ''IŠČUPALA'' IZ OKOLINE! Moj prvi boravak u bolnici trajao je 183 dana... Potresna ispovest pacijenata koji su uspeli da prihvate dijagnozu i žive sa njom!

Podeli vest

Danas se obeležava Svetski dan zapaljenskih bolesti creva pod sloganom ''Život za peticu''

Reč je o zapaljenskim bolestima creva, koje se najčešće razvijaju između 20. i 30. godine života. U svetu boluje oko 10 miliona osoba, dok se u Srbiji pretpostavlja da sa zapaljenskim bolestima creva živi oko 10.000 ljudi, od čega su 20 odsto mladi do 20 godina. 

Pacijenti svakodnevno žive sa izuzetno neprijatnim simptomima, zbog čega izbegavaju putovanja, izlaske iz kuće i uopšte plaše se nepredviđenih situacija u kojima mogu da se nađu. 

Pritom, osobe koje imaju Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis sreću se i sa nerazumevanjem okoline i članova porodice.

Foto: privatna arhiva

Lekari su uvek uz pacijente

Jedna od najvažniji tema kada su u pitanju pacijenti kojio boluju od zapaljenskih bolesti creva je upravo planiranje porodice i trudnoće.

Što se tiče zapaljenskih bolesti creva, vođenje i lečenje ovih pacijentkinja, ukoliko dođe do trudnoće, praktično predstavlja težak kompromis između činjenice da bolest može imati nepovoljan uticaj na trudnoću - kaže dr Zoran Milenković, gastroenterolog u KBC ''Dragiša Mišović''.

Ipak, on navodi da prema rezultatima studija, kako domaćih tako i svetskih, jedan od glavnih zadataka lekara je da se motivišu ove mlade žene da planiraju porodicu i trudnoću.

Foto: Shutterstock

Olivera je hrabro rešila da zatrudni

Idem ka cilju

Pre potvrđene dijagnoze, moje zdravstveno stanje nije bilo dobro. Dijareja, krv u stolici, ali i visoka temperatura postali su moja  svakodnevica. Lekari su prvo sumnjali na hemolitičku anemiju, ali nakon što se pogoršanje dogodilo samo nekoliko meseci kasnije, usledila je prava dijagnoza - priča Olivera Ivanović iz Užica.

Kada je saznala da boluje od Kronove bolesti, bila je iznenađena. Misao koja joj je tog trenutka sinula bila je:

Aha, Kron. Ali, ja ipak želim bebu.

I ostala je trudna, pitajući se kako će to da izdrži. Da li će beba da se rodi zdrava, šta će biti ako crevo počne da reaguje, kako će da se brine o bebi.

Milion pitanja i onda sam presekla. Zašto bih razmišljala, ako se desi desilo se. Idem ka cilju. Želim bebu - kaže ova hrabra žena.

Na sreću, trudnoća je bila miran period kada je mogla da jede sve čega se godinama odricala. Tokom trudnoće, Olivera je primila samo jednu biološku terapiju, na početku i pred sam porođaj.

 

Doživotne bolesti

Zapaljenske bolesti creva su hronične i doživotne, pa je takva i terapija. Za lečenje se koristi više vrsta terapija (od konvencionalne, preko imunosupresivne do najnovije biološke terapije.

 

Foto: informer

Đaković 46 godina boluje od Kronove bolesti

Bio sam ''inventar'' u bolnici

Ljiljan Đaković (63), predsednik Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije 46 godina boluje od Kronove bolesti i operisan je 10-tak puta.

Sve je počelo 1976.godine kada je imao 16. godina. 

Vrlo često se vratim na taj period, jer me bolest bukvalno ''iščupala'' iz okoline. Moj prvi boravak u bolnici  je tada počeo i trajao je 183 dana - kaže Đaković za portal Informer.rs

Dodaje da je izgubio dve godine škole. Simptomi su krenuli kao simptomi slepog creva, uz ogroman broj leukocita i bol sa desne strane.

Posle sam  naučio da se Kronova bolest, najčešće javlja na sastavu između tankog i debelog creva - navodi naš sagovornik.

U KCS su videli ogroman apces, iščistili su ga i pustili bez dijagnoze. Posle je otišao na Bežanijsku kosu i tamo su mu postavili dijagnozu, jer je pokojni lekar Nikola Antić prethodno bio u Švedskoj gde je video simptome bolesti. Đakovića su operisali, a onda je krenula agonija sa fistulama. 

U tom tinejdžerskom periodu kada čovek prerasta u odraslu osobu, sve je prošlo pored mene. Tada sam bio ''inventar'' u bolnici, ali ipak nisam razmišljao o tome šta sam izgubio u životu - veli Đaković.

Bolest me je očvrsla

Kasnije su mu se otvorila neka vrata. Kada je završio srednju školu, upisao je Prirodno matematički fakultet. Pre toga je konkurisao za posao u Kontroli leta i u Televiziji Beograd. Sticajem okolnosti bio je primljen na oba mesta i imao je dilemu gde da se zaposli.

Fakultet sam napustio i zaposlio se u Kontroli leta u tehničkoj službi. Ali, kada su me poslali da radim u Dubrovniku, moje zdravstveno stanje se tamo pogoršalo i po povratku u Beograd  završio bih u bolnici na mesec do tri meseca - seća se naš sagovornik.

Ipak, bolest ga je očvrsla u tom smislu da može da se da se suočava sa problemima realno sagledavajući situacije.

Shvatio sam da se u životu nekad nešto dobije, a nekad nešto izgubi. To neko shvati na blaži, a neko na teži način. 

Na sreću, Đaković je imao razumevanje kolega dok je bio na pripravničkom radu na aerodromu. I iz cele situacije je izvukao pozitivnu stranu. 

Nažalost ljudi danas, kako navodi Đaković za portal Informer.rs teško razumeju probleme osoba sa zapaljenskim bolestima creva.

Onaj ko je imao stomačni virus, zna koliko  su ta pražnjenja iznenadna i nepredvidiva. Kod osoba koje imaju ulcerozni kolitis u aktivnoj fazi može da bude čak 30 krvavih stolica dnevno. Kod osoba sa  Kronovom bolešču nema toliko stolica, ali tu su grčevi i fistule. Zamislite tek kako je ženskoj osobi, koja ima fistule na analnim mestima - ukazuje Đaković za portal Informer.rs 

Na naše pitanje da li ima neke neostvarene snove, Đaković odgovara odrečno. Oženjen je, ima decu koja nisu nasledila njegovu bolest.

- I šta čovek više da poželi - reče skromno sa suzama u očima.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17