• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

31.05.2022

08:02

MALI MARKO (2) POGINUO U OČEVOM ZAGRLJAJU! Zločinačke bombe usred bela dana pokosile još devetoro ljudi, godišnjica velike tragedije u Novom Pazaru

Informer/privatna arhiva

Društvo

MALI MARKO (2) POGINUO U OČEVOM ZAGRLJAJU! Zločinačke bombe usred bela dana pokosile još devetoro ljudi, godišnjica velike tragedije u Novom Pazaru

Podeli vest

NATO projektili ubili su 31. maja 1999. godine dvogodišnjeg Marka Simića, njegovog oca Vladana (30) i još devetoro civila, kada su zločinačke bombe, usred bela dana, pale na zgradu u centru Novog Pazara. U potpuno su uništeni stanovi i lokali u prizemlju zgrade

Mali Marko bio je u očevom zagrljaju, ispod ruševina. Projektil je došao iz pravca Rogozne i razneo pola objekta koji se nalazi preko puta osnovne škole i dečijeg vrtića u centru grada.

- Puklo je strahovito, podigla se prašina, oblak prašine, smrdelo je na plastiku. Čuli su se jauci, kuknjava a onda je sve utihnulo. Počeli smo da kopamo po ruševinama, tražeći preživele. Nažalost, jedanaest civila je poginulo, među njima i dvogodišnje dete kojeg je otac zagrlio kada je projektil od pola tone pao na ulaz u zgradu - kaže Milutin Dragutinović, novopazarac koji je među prvima priskočio u pomoć.

Foto: Informer/privatna arhiva

Marko Simić

Mali Marko danas bi imao 25 godine, završavao bi studije i planirao ženidbu.

- Otišli su do naše radnje da nešto uzmu. Suprug je bio mobilisan, preko noći je bio u kasarni, a ujutru bi dolazio na nekoliko sati da bude s nama. Kada sam oko pola dva čula bombe, pokušala sam da dobijem supruga na mobilni, ali mi nije odgovarao. Krenula sam pešice ka radnji, kazala je Olivera, Markova majka kojoj je svekar rekao šta se dogodilo. 

Dečakov stric Dejan Simić kaže da je Marko uz Milicu Rakić najverovatnije najmađa žrtva NATO agresije.

- Vladan ga je zagrlio kada je čuo avione, a tada je i bomba pala. Tako su i poginuli, zagrljeni. Bio je prelepo dete, mali anđeo, kaže Dejan Simić.

U Novom Pazaru, 31. maja, od NATO bombe stradali su Marko Simić (2), njegov otac Vladan (30), Dejan Milošević (27), Đorđe Pantović (24), Dragan Simović (46), Dragomirka Biorac (39), Radun Vranić (47), Zvezdan Jajić (32), Marko Rogljić (16), Golub Ratković (32), Miodrag Nikić (29).

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
majka

pre 1 godinu

Ova slika je najjaca moguca optuzba protiv krvnika danasnjeg sveta! I posle toliko godina kada su karte otvorene i zna se ko je sta radio i uradio, ni reci priznanja i kajanja od ubica!?! Ali ovo zlo mora da padne na neciju dusu, ako pobegnu ovozemaljskoj pravdi nece onoj najjacoj, Bozijoj! Prokleti da su doveka! Nikada im ne cemo oprostiti zlo koje su nam naneli, pogotovo nasu nevinu decu! Za ovako nesto nema prastanja ni na Nebu! Mirno pocivaj u narucju svoga oca, drago dete nase! Neka te andjeli cuvaju.Srbija pamti i place!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17