• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

31.05.2022

09:49

ODSAD ĆEMO ZNATI ŠTA PIJEMO I PLAĆAMO! Ova OZNAKA biće obavezna na svim pakovanjima KAFE, a jedan sastojak potpuno je ZABRANJEN!

Shutterstock

Društvo

ODSAD ĆEMO ZNATI ŠTA PIJEMO I PLAĆAMO! Ova OZNAKA biće obavezna na svim pakovanjima KAFE, a jedan sastojak potpuno je ZABRANJEN!

Podeli vest

Za koji dan oznaku "kafa" moći će da nose samo proizvodi koji u sebi ne sadrže ni najmanji procenat dodataka poput ječma, soje, cikorije

To ne znači da na tržištu neće više biti ovih mešavina, ali, na njihovom pakovanju neće smeti da piše: kafa.

Uz nova pravila znaće se tačno šta pijemo, bar kada je kafa u pitanju. Po pravilniku o kvalitetu sirove kafe, na ambalaži više neće smeti da piše kafa ukoliko u njoj ima nekih dodataka. Mešavine koje su do sada mogle da se nađu u kesicama, proizvođači će od sada morati da označe na pakovanju.

U slučaju da kafa ne dominira, na pakovanju će morati da piše sastojak koji je najzastupljeniji, npr. ječam, raž, pšenica ili neka druga žitarica. Skrob, koji je dosad mogao da se nađe kao sastavni deo kafe, po novim propisima potpuno je zabranjen.

- Svi proizvodi ili kafa ili proizvodi kafe ili srodni proizvodi koji u sebi sadrže kafu moraju da ispunjavaju uslove koji su propisani novim pravilnikom i jedino tako se mogu naći u promtu. Novine su za zamene za kafu, surogati kafe, gde se ne može više naći u prometu pržena, mlevena kafa sa surogatom. To je bio jedan prostor gde se moglo manipulisati, jer vi niste znali šta je surogat i koliko tog sastojka ima u proizvodu - rekao je Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede.

Foto: Shutterstock

Skrob u kafi zabranjen

Pravilnikom je predviđena i mogućnost da proizvodi koji ne ispunjavaju propisane uslove, mogu biti u prometu do isteka roka trajanja, što znači da će, u praksi, na rafovima i u junu moći da se pronađe poneka kesica na kojoj piše kafa, a da u njoj ima i dugih sastojaka. Proizvođači kažu da će ova novina štititi i njih i potrošače.

- Bez ovog pravilnika potrošači su bili dovedeni u zabludu, na kesi vam stoji da je kafa, a suštinski nije čista kafa i tamo sitno na nekoj deklaraciji piše da ima surogat, ali nije decidno jasno da je u toj kesi suštinski to. U našim radnjama nema promene, mi nastavljamo po istom principu, jer kod nas možete kupiti samo kafu u zrnu, nema meljemo na licu mesta - istakao je Rade Bažić, vlasnik pržionice kafe.

Zamena za kafu može biti ječam, raž, pšenica i druge žitarice, a njima se mogu dodavati šećer, jestiva biljna ulja i drugo. Definisane su i botaničke vrste kafa koje se mogu stavljati u promet i parametri kvaliteta sirove kafe.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je cilj uvođenja pravilnika usklađivanje sa propisima Evropske unije i zaštita potrošača.

Novim pravilnikom bice bolje regulisano tržište jer će svi proizvođači kafe biti u ravnopravnom položaju, a u Srbiji ih ima oko 460. Vrlo je verovatno da će velikim proizvođačima ove izmene odgovarati, da će se mali prilagoditi, u skladu sa svojim poslovanjem, a potrošači će znati šta plaćaju i šta piju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17