• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.06.2022

12:39

U OVIH PET DRŽAVA MOŽETE NA ODMOR BEZ PASOŠA! Pre putovanja važno je da proverite ove dve stvari

Društvo

U OVIH PET DRŽAVA MOŽETE NA ODMOR BEZ PASOŠA! Pre putovanja važno je da proverite ove dve stvari

Podeli vest

Srpski turisti po prvi će ovog leta moći da putuju u čak pet država samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom i to u BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku

S tim što će u Tursku s ličnom kartom moći da idu samo avionom pošto će u slučaju putovanja automobilom ili autobusom morati da imaju pasoš zbog prelaska bugarske granice.

Najveća novina je svakako mogućnost da se samo sa ličnom kartom avionom putuje iz Srbije u Tursku. To je omogućio Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola broj 1 između Vlade Srbije i Vlade Republike Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza.

Prema tom dokumentu, građani dve zemlje mogu da prelaze državne granice sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa roba. Čeka se još samo da se taj dokument ozvaniči u Službenom glasniku kako bi stupio na snagu.

Godišnje u Tursku ide oko 200.000 srpskih državljana

Naravno, ovu novinu sa oduševljenjem dočekale su sve turističke organizacije pogotovo ako se ima u vidu da godišnje iz Srbije u Tursku otputuje oko 200.000 naših građana od čega jedna trećina ide van sezone.

Foto: pixabay

Turska

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija „Juta” ističu da ova odluka može imati veliki psihološki efekat na putnike pošto dolazi na početku turističke sezone iako se iz Srbije u Tursku putuje tokom cele godine.

Koliko je značajna mogućnost za naše državljane da putuju u drugu zemlju samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom pokazalo se i na primeru Albanije u kojoj je veliki broj naših turista odlučilo da provede odmor.

Podsećanja radi, do skora sa ličnom kartom naši državljani su mogli samo da putuju u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da bi se potpisivanjem regionalnog Sporazuma o slobodi kretanja i boravka građana u okviru "Otvorenog Balkana" ta mogućnost proširila i na Albaniju i Severnu Makedoniju.

Lična karta mora da ima rok važenja od najmanje tri meseca

Inače, da bi lična karta bila validna za putovanje u ovih pet država mora da ima rok važenja od najmanje tri meseca. Naravno, pod uslovom da putnik nema zabranu ulaska i boravka te da ne predstavlja opasnost po bezbednost i zdravlje.

Foto: Marko Đoković

Maloletnici mlađi od 16 godina moraju da imaju pasoš

Ipak, kada je reč o porodičnom putovanju postoje i prepreke u vezi sa korišćenjem lične karte kao jedine putne isprave. Naime, maloletnici u Srbiji ne mogu da izvade ličnu kartu pre navršene 16. godine pa je mlađima jedina opcija za putovanje pasoš čak i ako idu u Crnu Goru.

U Crnu Goru deca više ne mogu sa zdravstvenom knjižicom

Naime, od 1. januara 2020. godine maloletnicima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru jedino uz važeći pasoš ili ličnu kartu. Do tada su mogli da uđu u Crnu Goru uz zdravstvenu ili đačku knjižicu.

Inače, prema zakonu u Crnoj Gori, deca već od rođenja imaju pravo na ličnu kartu. Kako u Srbiji maloletnici do 16 godina ne mogu da dobiju ličnu kartu, jedini način da uđu u Crnu Goru je da izvade pasoš.

Iste uslove maloletnici mlađi od 16 godina imaju prilikom putovanja u BiH, Albaniju, Severnu Makedoniju i sada Tursku.

Za putno i zdravstveno osiguranje potreban pasoš ili lična karta

Pasoš ili lična karta putnicima su bitni i ukoliko žele da izvade putno i zdravstveno osiguranje. Oba ova osiguranja mogu da se izvade ili uz pasoš ili sa ličnom kartom pošto je dovoljan i matični broj, prenosi Blic.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija