• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

14.06.2022

14:23

ČOVEK OGROMNOG SRCA! Iako je spasao mnoge živote, Dušanova humana misija nije završena, A OVAKO JE SVE POČELO

V.N.

Društvo

ČOVEK OGROMNOG SRCA! Iako je spasao mnoge živote, Dušanova humana misija nije završena, A OVAKO JE SVE POČELO

Podeli vest

Dušan Francuski iz Kikinde (56) darovao je krv čak 103 put i spada u rekordere sa severa Banata koji su svojom humanom misijom spasli mnoge ljude

Jedinstven je po tome što je za 36 godina dobrovoljnog darivanja dragocene tečnosti, samo jednom odbijen, i to zbog malo povišenog pritiska.

- Krv dajem iz humanih razloga, da pomognem ljudima kojima je potrebna. Zdrav sam, dobro se osećam, nikada nisam operisan i nastaviću da dobrovoljno dajem krv dokle god budem mogao. Sada imam 56 godina, što znači da ću sigurno još devet godina imati moju humanu misiju - kaže Dušan Francuski za Informer.

Ovaj humani Kikinđanin je više od tri decenije četiri puta godišnje darovao dragocenu tečnost, a kao vlasnik A+ krvne grupe, pre mesec dana to je učinio 103. put.

U vojsci pristupio najhumanijoj porodici na svetu

Za Informer se priseća svojih početaka, kada je sa 20 godina, davne 1985. godine u vojsci koju je služio u Skoplju, pristupio najhumanijoj porodici na svetu.

- Kada date prvi put krv, taj osećaj da ste učinili nešto lepo vodi vas sve dalje i dalje. Osećaj da nekome mogu da pomognem i vratim osmeh na lice ispunjava me ponosom. To je postao moj način života - objašnjava.

Kaže da krv daruje iz plemenitih pobuda, ali ističe kako je to i dobar način za proveru zdravstvenog stanja, s obzirom na to da pre svakog darivanja prolazi lekarski pregled.

Foto: V.N.

Humana misija nije završena

- Samo jednom sam odbijen, jer sam imao malo povišen krvni pritisak - kaže ponosno.

- Rođeni brat je krenuo mojim stopama, dao je krv oko 36 puta. Voleo bih da moj primer slede i drugi mladi i zdravi ljudi. Vidim da ih je mnogo. Verujem da će biti srećni kao ja - navodi Dušan koji je radni vek proveo u kikindskoj Livnici, a do zaslužene penzije ostalo mu je još 5 godina.

- Ranije sam davao krv četiri puta godišnje, a sada zbog treće smene u kojoj često radim, činim to dva do tri puta godišnje. Lakše mi je bilo kada je dobrovoljno davanje krvi bilo organizovano u bolnici, a od kad se to čini određenim danima u prostorijama Crvenog krsta, teže se organizujem - priznaje Francuski. 

Za plemenitu i humanu aktivnost, Francuski je prošle godine postao vlasnik priznanja, sata i zlatnog priveska kao znak zahvalnosti Crvenog krsta Kikinde i Srbije.

Policija, Tehnička škola i Nakovo najhumanije sredine

U prostorijama Crvenog krsta, danas će biti upriličena svečana dodela priznanja višestrukim davaocima krvi, kao i najhumanijim sredinama. Jedno priznanje biće dodeljeno za 100. put datu krv u prethodnoj godini, tri za 75 puta, 14 za 50-to darivanje dragocene tečnosti i 8 osoba dobiće priznanje za 35 humanih davanja. Plaketu “Široko srce” za najhumaniju sredinu dobiće PU Kikinda, Tehnička škola i MZ Nakovo.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija