• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.06.2022

14:34

STIŽE VELIKO POVEĆANJE PENZIJA!  Prosečna raste za čak 6.000 dinara POGLEDAJTE KOLIKO ĆETE PARA VI PRIMITI!

Informer

Društvo

STIŽE VELIKO POVEĆANJE PENZIJA! Prosečna raste za čak 6.000 dinara POGLEDAJTE KOLIKO ĆETE PARA VI PRIMITI!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje penzija za oko 18 odsto

Predsednik je naveo da će povećanja biti u dva navrata. Jedno već ove godine, možda i u oktobru, ali svakako u novembru i decembru, kao i drugo od 1. januara naredne godine.

- To ukupno neće biti ispod 17-18 odsto. To je neverovatno i neočekivano u ovakvim uslovima. Penzioneri, imaćete najkasnije sa 1. januarom, povećanje penzije od 18,2 odsto, ako nam MMF u potpunosti odbori - rekao je Vučić i dodao:
Sutra kreću razgovori sa MMF-om. Mi smo svoju računicu napravili i obezbedili novac, ali nećemo da kršimo fiksalnu stabilnost, ni stabilnost zemlje. Ovo je fantastična vest za penzionere. Ove godine povećanje 9,9 odsto, sledeće 11, kumulativno 18 odsto.

Sa povećanjem od 18 odsto prosečna penzija u Srbiji iznosiće oko 36.610 dinara.

Predstavljamo vam detaljnu tabelu penzija sa povećanjem.

Koliko će iznositi penzije

Sadašnja penzija            penzija sa povećanjem

10.000                            11.820
15.000                            17.730
20.000                            23.640
25.000                            29.550
30.973                            36.610
35.000                            41.370
40.000                            47.280
100.000                          118.200

* iznosi su u dinarima

Švajcarski model

Penzije će i u ovoj godini rasti po švajcarskom modelu.

Takvo obračunavanje u Srbiji je stupilo na snagu u januaru 2020. godine, i to praktično znači usklađivanje rasta sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

"Švajcarska formula", inače, bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006. kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, a u okviru tadašnjeg aranžmana MMF. Od tada su penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZORAN

pre 1 godinu

Zasto se manje penzijene ne povecaju pun procenat,a sve sto je veca penzija da bude manji procenat povecanja,da bi se donekle ublazila velika razlika u penzijama? Sa ovim sistemom manje penzije se manje povecaju,a velike mnogo vise,i tako u nedogled.

Mirjana

pre 1 godinu

Mala Plata mala penzija, Nemoze srednjoskolac imati Platu a kasnije penziju Dr. Pa To je u celom Svetu tako. General u Nemackoj nemoze imati platu niti penziju Kao sto ima trgovac ……

Ja

pre 1 godinu

Najmanje penzije ce biti najmanje povecane, sto nema nikakve logike.

Pitanje

pre 1 godinu

Cene su otisle gore tako da ce pojesti ovo povecanje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17