• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

17.06.2022

19:17

OGLASILI SE STRUČNJACI ZA INFORMER! Evo šta kažu o MAJMUNSKIM BOGINJAMA, hoće li nas OJAČATI ili UGROZITI životinje oko nas?!

printscreen

Društvo

OGLASILI SE STRUČNJACI ZA INFORMER! Evo šta kažu o MAJMUNSKIM BOGINJAMA, hoće li nas OJAČATI ili UGROZITI životinje oko nas?!

Podeli vest

Zbog srodnosti majmuna i čoveka virus može da ojača, a postoji i opasnosti da se prenese na životinje iz okruženja

O slučaju osobe kod koje je u Srbiji potvrđen prvi virus majmunskih boginja, dr Ana Gligić, viši naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Beogradu, specijalista mikrobiolog i virusolog, kaže za portal Informer.rs da  su virusi velikih i majmunskih boginja - srodni.

Ona navodi da su majmunske boginje bile vrlo aktuelne u vreme epidemije velikih boginja (variole vere) u Africi.

-Tada sam pratila šta je oko 20 naučnika radilo na majmunskim boginjama. Poreklo variole nije poznato do danas. Tada se smatralo da treba dobro proučiti majmunske boginje kako bi se utvrdilo da nisu možda od njih evoluirale i promenile se pasažiranjem na životinjama, a ovaj virus tako prešao u variolu - navodi dr Gligić.

Foto: printscreen

Dr Gligić: Postoje dve opasnosti

Generacije vakcinisane do 1980.godine su zaštićene

-Znači, ova dva virusa su srodna. Ako je neko preboleo majmunske biće zaštićen od variole i obrnuto, ko je vakcinisan protiv variole  biće zaštićen od majmunskih boginja. Pritom, iako nijedna vakcina ne može da štiti sto odsto, klinička slika će svakako biti blaga i proći će na nogama, tako da osoba neće doći do bolnice - kaže dr Gligić za portal Informer.rs 

Prema rečima dr Gligić do 1980. godine SZO je proglasila  da se njihovim naporima suzbije variola, što je uključivalo i masovnu vakcinaciju po svetu čime je variola iskorenjena.

-Generacija koja od 1980.godine u svetu i u našoj zemlji do danas nije vakcinisana protiv velikih boginja, sada je osetljivija prema majmunskim boginjama - navodi dr Gligić za portal Informer.rs

Ranija otkrića naučnika

Naučnici u svetu su otkrili da majmunske boginje nisu prisutne samo u majmunima, nego i u glodarima (vevericama, pacovima, miševima).  Jedan američki istraživač je, čak rekao da je u pustinjskom skoči mišu našao jedan virus majmunskih boginja jako sličan varioli. I na tome se završilo, tako da se posle nisu tome naročito posvetili. 

Virus majmunskih boginja bi mogao da ojača

Naša sagovornica napominje da treba da imamo u vidu da se majmuni hrane voćem, koje se iz Afrike distribuira širom sveta. Ipak, za veliki broj slučajeva koji su sada otkriveni, nema podataka da imaju kontakt sa Afrikom, niti sa nekim odande.

-Majmunske boginje nisu tako opasne. Panika se digla zato  što one neće kao korona mutirati, jer je to druga vsrta virusa, to jest DNK, za razliku od korone. Evolutivni put prenošenja virusa sa majmuna na čoveka je jako kratak, pošto su u pitanju dve srodne vrste. Naime, ćelije čoveka i majmuna su vrlo bliske - objašnjava dr Gligić.

Ona podseća da je uvek govorila da kada virus pređe iz divljine na čoveka, virus se bori da opstane. A ovde kada pređe sa majmuna na čoveka, on je prešao skoro na identičan supstrat.

-Bojim se da bi, suprotno svim pravilima koje znamo o virusologiji, ovaj virus prelaskom sa čoveka na čoveka mogao da ojača. To je opasnost koja preti. Sada nema te opasnosti - kaže dr Gligić za portal Informer.rs i dodaje: 

-Ali, ako krene masovno da se prenosi sa čoveka na čoveka, moglo bi se desiti da ojača suprotno koroni.Da bi se to izbeglo, sada je potrebno da se otkrivaju slučajevi  i da se oko njih zatvara krug - upozorava dr Gligić.

Postoji još jedna opasnost, kako ističe dr Gligić za portal Informer.rs

-Moglo  bi se desiti da ovaj virus pređe sa čoveka na životinju, što je do sada nepoznato, jer je uvek bilo obrnuto.  Sada se bojim da čovek ne zarazi mačku ili kuče i da napravimo endemska žarišta - podvlači dr Gligić. 

A zbog ove dve opasnosti - da srodnosti  majmuna i čoveka virus može da ojača, kao i zbog eventualne mogućnosti da se prenese na životinje iz okruženja - virus majmunskih boginja bi postao globalni problem, zaključuje dr Gligić za portal Informer.rs 

Nema nikakve opasnosti

-Oni koji su vakcinisani do 80.godine biće delimično zaštićeni i imaće relativno  manje šanse da obole za razliku od osoba koje su mlađe od 50.godina. Ali, uopšte nema šanse da se neko razboli. Taj jedna potvrđen slučaj je kao ni jedan. I nema nikakve opasnosti da se proširi, jer to nije lako prenosiva bolest - tvrdi za portal Informer.rs dr Radmilo Petrović, epidemiolog u penziji.

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

OGLASILI SE STRUČNJACI ZA INFORMER! Stručnjaci za informer?! To je neprocenjivo!

Vojnici generacije "jun 2022" položili zakletvu! (Foto)
Društvo

Vojnici generacije "jun 2022" položili zakletvu! (Foto)

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu polaganju zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "jun 2022" i polaznika Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO. Čestitajući im položenu zakletvu, ministar Stefanović rekao je da je ovim mladim ljudima zajednička smelost da pokažu koliko iskreno vole svoju zemlju

17.06.2022

15:27

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija