• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.06.2022

20:08

IZNENAĐENJE U ZAKONU! Ako ste mislili da se lična karta dobija sa 16 godina, PREVARILI STE SE! Evo već od kog uzrasta deca mogu da je imaju

Društvo

IZNENAĐENJE U ZAKONU! Ako ste mislili da se lična karta dobija sa 16 godina, PREVARILI STE SE! Evo već od kog uzrasta deca mogu da je imaju

Podeli vest

Mnogi misle da se lična karta prvi put vadi sa punoletstvom, većina zna da su svi građani Srbije dužni da sa navršenih 16 godina imaju ovaj dokument, a malo ko je informisan da po zakonu pravo na ličnu kartu u našoj zemlji ima svako dete starije od 10 godina

Da, dobro ste pročitali. Deca sa dvocifrenim brojem godina mogu da izvade ličnu kartu. To im omogućuje Zakon o ličnoj karti.

- Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije, stariji od 16 godina života. Pravo na ličnu kartu ima i državljanin stariji od deset godina života - stoji u članu dva Zakona o ličnoj karti.

Foto: Shutterstock

Ova mogućnost dobija posebno na značaju u poslednje vreme pošto srpski državljani imaju priliku da samo sa ličnom kartom putuju u čak pet država: BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku. Doduše, u Tursku naši državljani sa ličnom kartom mogu da idu samo avionom jer im je za prolazak kroz Bugarsku neophodan pasoš.

Za mlađe od 10 godina samo pasoš

Ako se ima u vidu da veliki broj srpskih turista porodično ide na letovanje ili odmor u te zemlje, činjenica da i deca starija od 10 godina mogu imati ličnu kartu predstavlja za mnoge prijatno iznenađenje i olakšavajuću okolnost.

Foto: pixabay

- Stvarno nisam znala da i moj mlađi sin koji ima 11 godina može da ima ličnu kartu. Slučajno sam na poslu načula o tome od kolega. Proverila sam u Zakonu o ličnoj karti i uverila se da, zaista, ta mogućnost postoji. Sin mi ima pasoš, ali verovatno ću mu izvaditi i ličnu kartu za svaki slučaj - priča jedna Beograđanka.

Deca mlađa od 10 godina u inostranstvo mogu putovati isključivo sa pasošem jer po zakonu ne mogu da izvade ličnu kartu, prenosi Blic.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cvilidreta

pre 1 godinu

Kakva korist i svrha od toga da maloletno lice mlađe od doba zakonskog ispunjenja uslova za sticanje poslovne sposobnosti ima ličnu kartu?!? Koja nebuloza, ovo je za nevericu!!! Osim toga, pasoš je jedini priznati i isključivi dokument za putovanje - LK može biti samo opcija (punoletnih lica) za prelazak granice i to samo između država ugovornica, a što će reći da ako graničar države ugovornice zatraži pasoš - pasoš se mora dati na uvid, bez obzira na LK! Eeeee Srbijo, Srbijoooo...kakve zakonodavce imaš, dobro da još i postojiš...izjednačavati dete od 10 godina sa odraslim licem pred Zakonom na ovakav način je - najblaže rečeno - suludo i tragikomično!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija