• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M - M. M. D.

26.06.2022

07:00

POVEĆANA BEZBEDNOST U ŠKOLAMA OD PONEDELJKA POČINJE POLAGANJE MALE MATURE! BIA i policija čuvaju đake na prijemnom!

Društvo

POVEĆANA BEZBEDNOST U ŠKOLAMA OD PONEDELJKA POČINJE POLAGANJE MALE MATURE! BIA i policija čuvaju đake na prijemnom!

Podeli vest

Zbog učestalih dojava o bombama škole u kojima se polaže matura biće detaljno pregledane tokom vikenda, a zatim će policija zapečatiti ulaze do početka testiranja!

Đaci u Srbiji polagaće malu maturu 27, 28. i 29. juna, a ove godine test će raditi pod budnim okom policije i BIA!

Zbog učestalih dojava o bombama sve škole i objekti u kojima se polaže matura biće detaljno pregledani tokom vikenda, a zatim će policija zapečatiti ulaze sve do početka testiranja! 

Bezbednost najvažnija

Kako bi bili sigurni da eksplozivna naprava nije postavljena u školi, policija će i za vreme polaganja ispita non-stop obilaziti i nadgledati kompletan objekat, pa čak i ako stigne dojava o bombi odmah, znaće da je u pitanju lažna uzbuna i mala matura neće biti prekinuta.

Šta đaci smeju da imaju kod sebe

* Đačku knjižicu 
* Grafitnu olovku
* Plavu hemijsku
* Gumicu
* Lenjir, trougao i šestar
* Flašicu vode

Napomena: Mobilni telefoni su strogo zabranjeni i ne smeju se uneti, kao ni digitroni, ispisani papiri, knjige i udžbenici

Iako je u početku bilo planirano da se mala matura polaže u 1.260 objekata u Srbiji, taj broj je smanjen na 522. Prema planu sprovođenja završnog ispita, on će se polagati u prostorijama tačno određenih osnovnih i srednjih škola, sportskih hala i ustanova obrazovanja. Zbog manjeg broja objekata uglavnom će u jednoj školi završni ispit polagati đaci iz tri škole. Takođe, da bi svi đaci stali, polaganje neće biti samo u učionicama, već i u sportskim halama. Zanimljivo je što će ove godine i đaci iz privatnih škola maturu polagati u državnim školama.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić kaže da je sve spremno za završne ispite osmaka, koji se održavaju od ponedeljka do srede i počinju u devet časova. Đaci treba da dođu na polaganje sat vremena ranije.

- U prethodnom periodu bilo je više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugim institucijama koje su uključene u organizaciji završnog ispita, kao što su Kancelarija za IT, "Batut", Zavodi i "Pošta Srbije". Dogovoren je operativni plan i u skladu sa tim svako će iz svoje struke sprovesti ono što mu je zadatak. Kapacitet od 1.260 osnovnih škola smanjili smo na 522 ustanove zbog bezbednosti. Direktori škola dogovarali su sve detalje i procedure sa policijom, svojim zaposlenima, članovima komisija, supervizorima, učenicima i roditeljima - kaže Pašić.

Kalendar

27. jun Test iz srpskog jezika
28. jun Test iz matematike
29. jun Kombinovani test
1. jul Preliminarni rezultati završnog ispita
5. jul Konačni rezultati završnog ispita
5-6. jul Popunjavanje liste želja 
13. jul Zvanični rezultati o raspodeli učenika po školama
14-15. jul Upis u srednje škole

Direktor Osnovne škole "Nikola Tesla" u Vinči Dragoljub Gačić kaže da su sve vreme u kontaktu sa Ministarstvom prosvete i MUP-om. 

- Dobili smo jasna uputstva i upoznati smo sa procedurama. Zaista, sve je do tančina razrađeno, tako da slobodno mogu da kažem da smo spremniji nego ikada. Zato hoću da poručim roditeljima i đacima da nema razloga za strah.  Đaci treba da dođu odmorni i koncentrisani, a  dva sata sasvim je dovoljno za rešavanje zadataka. Savetujem ih da dobro pročitajte pitanja, prvo da rade ono što su sigurni da znaju, ali i da se dobro naspavaju kako bi imali koncentraciju i da doručkuju pre testa - kaže Gačić.

Bez panike

On dodaje da je zanimljivo što uvek roditelji više paniče od đaka. 

- Kada su liste želja u pitanju, prvi savet deci je da ne budu nerealna u očekivanjima i da kao prvu želju ne stavljaju školu za koju nemaju dovoljno bodova. Takođe, treba da razmišljaju o svojim sklonostima, ali i da ipak imaju alternativu.

LISTA ŽELJA

* Škole koje želite da pohađate uvek stavite na prva tri mesta, osim ako je potpuno očigledno da ne možete da se u njih upišete
* Ako ste rešeni da upišete tačno određenu školu, obavezno stavite na listu želja sve smerove koji postoje u njoj
* Uvek popunite svih 20 škola na listi želja, nikad se ne zna da li će vam neka zatrebati
* Škole za koje ste potpuno sigurni da ne možete da upišete ne stavljajte na listu
* Paziti na šifre iz konkursa

 


Kako se boduje upis

Kao i prethodne godine, učenici maksimalno mogu da osvoje 100 poena - 60 na osnovu uspeha iz osnovne škole i 40 na sva tri testa. Bodovi iz osnovne škole obračunavaju se tako što se prosečne ocene ostvarene na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružene na dve decimale, saberu i zatim pomnože brojem četiri. Primera radi, ako je neko sva tri razreda završio sa prosekom 4,54, onda se broj poena iskazuje po formuli (4,54 + 4,54 + 4,54) x 4. Sva tri testa ukupno nose 40 bodova (srpski i matematika po 13, a kombinovani 14). Konačni broj bodova se iskazuje tako što se poeni dobijeni na osnovu uspeha iz osnovne škole sabiraju sa poenima osvojenim na svakom testu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17