• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

25.06.2022

18:30

DO MALE MATURE OSTALA SU JOŠ TRI DANA! Nakon čestih dojava o bombama, svi se pitaju da li će biti EVAKUACIJE?

Društvo

DO MALE MATURE OSTALA SU JOŠ TRI DANA! Nakon čestih dojava o bombama, svi se pitaju da li će biti EVAKUACIJE?

Podeli vest

Polaganje male mature i provera znanja navršenih osnovaca planirana je za 27, 28. i 29. jun

Polaganje male mature ove godine će radi bezbednosti osnovaca i u slučaju, eventualne dojave o bombi, biti organizovana na manje mesta, odnosno u većim školama po opštinama, kako bi se izbegla evakuacija, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Pomenuti Plan donet je na osnovu predloga i konsultacija Republičke komisije za sprovođenje završnog ispita zbog zabrinutosti od pretećih mejlova, koji već mesecima unazad stižu u osnovne i srednje škole na teritoriji naše zemlje, kao i mogućnosti da se tako nešto upravo dogodi i na dan polaganja male mature.

Foto: Beoinfo

Ministar Ružić: Učenicima će se garantovati potpuna bezbednost

Jednaki uslovi za polaganje testova

Tako će se, a prema informacijama koje je za sada saopštio ministar prosvete Branko Ružić, broj ustanova u kojima će se organizovati polaganje male mature drastično smanjiti, pa će navršeni osnovci iz dve ili čak 6 škola, završne testove polagati pod krovom jedne obrazovne ustanove, odnosno u 522 objekta od postojećih 1.260, koliko ih je bilo planirano u početku.

Na osnovu ovakvog načina sprovođenja najvažnijeg testiranja za kraj osnovnog obrazovanja u Beogradu će, na primer, đaci iz gotovo polovine ukupnog broja prestoničkih osnovnih škola polagati malu maturu na nepoznatom terenu i u školama koje nisu njihove matične. Tačnije, za 193 beogradske osnovne škole polaganje će biti organizovano u 98 osmoletki i jednoj srednjoj školi.

- Mislim da treba u miru da se pripreme, bez neke treme. To jeste traumatično iskustvo, mi radimo sve i činimo sve da ova tri dana proteknu u najboljem mogućem redu. Oni koji imaju zlokobne intencije da prijavljuju lažne bombe ne vode računa o tome da time udaraju na ono što je najosetljivije i što je budućnost našeg društva, a to su naše mlade generacije - istakao je ministar Ružić.

On je dodao da je da će se garantovati potpuna sigurnost, kao i da će se omogućiti da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova.

-Biće sigurni i roditelji i deca, neka se u miru pripremaju za završni ispit - naglasio je ministar Ružić objašnjavajući Plan za realizaciju ovogodišnje male malure.

Foto: Tanjug

Završni ispit

Hermetičko zatvaranje škola

Prema dosadašnjim saznanjima Blica, sve škole u kojima će se održavati mala matura u 2022. godini biće pregledane od stane stručnih lica MUP, tačnije kontradiverzionih jedinica sa obučenim psima, te će se nakon detaljnih pregleda one hermetički zaključavati i niko neće moći da im pristupi.

Policajci će nadgledati objekte

Pored same promene u raspoređivanja učenika, pomenuti Plan podrazumeva i dosta posla za pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova, koji će uoči i tokom male mature morati konstantno da budu u stanju pripravnosti.

Tokom, takozvane akcije "mala matura,"biće angažovani i policajci koji će redovno obilaziti i nadgledati objekte pre i za vreme polaganja završnih ispita.

I dok nadležni, koji su učestvovali u pravljenju Plana tokom male mature, ističu da nakon detaljnog pregleda objekata ne moraju da se prazne u slučaju dojave o bombi, profesor sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu Goran Mandić objašnjava u kom slučaju je to realan scenario.

- Ukoliko je to sve urađeno onako kako je planirano, odnosno ukoliko su izvršeni KD pregledi, škola je zatvorena, vodi se računa ko ulazi i šta unosi, onda nema razloga da se (ukoliko do same dojave o bombi dođe na taj dan) sprovede evakuacija u školama. Naime, neće biti načina da se na bilo koji način ugrozi bezbednost đaka, jedino da nešto ''padne sa neba'' - navodi profesor Mandić.

On dodaje da je primer za situacije kada se o lažnim dojavama "ne diže velika galama" niti se pomišlja o evakuaciji Narodna skupština, te da će se verovatno tome težiti i kada su u pitanju osnovne škole tokom male mature.

Kontrola testova

Pored najnovije brige o mogućim dojavama o bombi, godinama unazad obrazovni sistem muči još jedno pitanje, a to je da li su testovi adekvatno obezbeđeni i do samog polaganja ispita netaknuti, te se o njima već godinama unazad vodi velika briga i kontrola - od pripreme i čuvanja do same distribucije.

Nakon 2013. godine i takozvane "afere grudnjak" (kada je radnica JP "Službeni glasnik" u grudnjaku iznela tri kombinacije testa za srpski jezik i dva za matematiku, dok je treći slikala mobilnim telefonom) prenos testova od štamparije do škola ima odlike vanrednog stanja, jer se oni prevoze pod policijskom pratnjom, a u celu akciju ponekad je znala da bude uključena čak i Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

Bezbednosne procedure

Kada je o ovoj godini reč, štampanje testova već je počelo u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, dok se čitav proces obavlja u skladu sa najstrožim bezbednosnim procedurama, pa pristup prostorijama imaju samo ovlašćena lica, dok su ona za sada u sefu Zavoda sve do završnog ispita.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija