• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

27.06.2022

07:00

AGONIJA SRPSKIH TURISTA U RIMU ZBOG OTKAZANOG LETA KOMPANIJE "VIZ ER"! Ostali smo bez hrane i novca! Izbacili su nas i sa aerodroma

Informer DN

Društvo

AGONIJA SRPSKIH TURISTA U RIMU ZBOG OTKAZANOG LETA KOMPANIJE "VIZ ER"! Ostali smo bez hrane i novca! Izbacili su nas i sa aerodroma

Podeli vest

Ambasada Srbije u Italiji uspela je da obezbedi autobuse kako bi naše ljude prebacila u Srbiju. Zvaničnici "Viz era" nedostupni

Oko 200 Srba, među kojima je bilo beba i male dece, više od 48 sati bilo je zarobljeno na aerodromu u Rimu pošto im je otkazan let kompanije "Viz er" za Beograd!

Nakon što su noć proveli u holu aerodroma "Čampino", spavajući na klupama, bez hrane i vode, Italijani su odlučili da za njih tamo više mesta nema, pa su ih bukvalno izbacili na ulicu, sa sve koferima.

Brzom reakcijom naše ambasade, srpski turisti, među kojima je bilo i dosta porodica sa malom decom, smešteni su u obližnji hotel, gde su dobili i hranu i vodu. Nakon drame koja je trajala više od dva dana, ambasada Srbije u Italiji uspela je da obezbedi autobuse kako bi naše ljude izbavila iz Rima. Oko 77 putnika juče je oko 16.30 sati iz hotela krenulo put Srbije, dok će se, prema rečima ambasadora Gorana Aleksića, ostali putnici vratiti danas ili sutra u privatnoj režiji. Za to vreme zvaničnici "Viz era" bili su nedostupni.

Foto: Informer DN

Put za male pare

U nebranom grožđu naši turisti našli su se jer su hteli za male pare da odu do Rima, ne razmišljajući da sa ovakvim avio-kompanijama kakva je "Viz er" može da im presedne putovanje i da niko za to ne odgovara.

Na bahatost Italijana i neprofesionalno poslovanje "Viz era" ukazala je Beograđanka Jovana P., jedna od 200 "zarobljenih" Srba.

- Po dolasku na aerodrom u Rimu, let nam je odlagan nekoliko puta. Na kraju je i otkazan zbog nevremena koje je pogodilo Beograd i Srbiju, jer je jedna letelica "Viz era" navodno oštećena nakon što ju je udario grom. Sledeći let koji je u ponedeljak je popunjen, a naredni su u sredu, pa u subotu. Moramo sami da se snalazimo i gde ćemo spavati i šta ćemo jesti, i to je već od 50 do 100 evra dnevno. Ambasada nam je obezbedila jedno noćenje sa hranom i na sve načine su se trudili da ostanemo u hotelu i da nas i tamo ne izbace dok se rešenje nije našlo. Među nama je i dosta male dece. Nervozni su, umorni, plaču... Ne samo oni, već i svi mi. Ovo je gore od horor filma - priča Jovana.

"Viz er" često "ispaljuje" putnike

Ovo nije prvi slučaj da je "Viz er" ostavio putnike na cedilu. I 2019. oko 100 Srba, uključujući i majke s malom decom, provelo je noć na aerodromu "Bove" u Parizu bez smeštaja i hrane, a avio-kompanija im nije ni javila da je let otkazan niti su pokušali da ih zbrinu.

Oko 17 sati su bili zarobljeni na aerodromu, a let nisu dočekali. Tek nakon intervencije Ambasade Srbije u Francuskoj, oko 40 putnika za Srbiju krenulo je autobusom koji im je "Viz er" obezbedio. Ostali putnici vratili su se svojoj kući u Francuskoj ili su se vratili u Beograd letovima drugih avio-kompanija o svom trošku.

Nema odštete

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija ("Juta") Aleksandar Seničić napominje za Informer da su ovakvi problemi veoma česti kada se leti niskobudžetnim kompanijama.

Foto: Informer DN

- Nažalost, putnike privuče veoma niska cena karte, i to bude presudno za putovanje do evropskih destinacija. A niko od njih i ne pomišlja šta sve može da se desi ako nešto na tom letu krenu po zlu. Kao što je ovaj slučaj sa našim putnicima u Rimu. Oni nemaju mnogo izbora i ako ih kompanija ne obezbedi, oni će morati sami da kupuju karte, što je mnogo skuplje, i tako se vrate kući. Drugog rešenja nema - ističe Seničić.

Na pitanje kakva prava imaju putnici u ovakvim situacijama, on objašnjava:

- Kada se putuje preko ovakvih kompanija, one imaju pravo i tri sata pred let da otkažu putovanje. Takođe, ono što mali broj putnika čita kada potpisuje ugovore jeste da oni imaju obavezu samo da vas prevezu. A vi kada potpišete saglasnost, automatski prihvatate takve uslove putovanja i nemate mnogo prostora za žalbe. U najboljem slučaju, za putnike iz Rima jedina odšteta kompanije jeste povraćaj novca za let koji je otkazan, a za dalje se sami snalazite.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija