• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/MONDO

30.06.2022

23:20

VISOKE TEMPERATURE NE PRIJAJU NI VAŠEM AUTOMOBILU! Evo šta sve može da se dogodi vašem četvorotočkašu!

Informer

Društvo

VISOKE TEMPERATURE NE PRIJAJU NI VAŠEM AUTOMOBILU! Evo šta sve može da se dogodi vašem četvorotočkašu!

Podeli vest

Letnja vrelina može da uzrokuje pucanje guma, ali ovakav scenario je moguće izbeći

Stručnjaci kažu da u okolnostima kada temperatura prelazi 30. podeljak, automobil se izlaže povećanom opterećenju, posebno su ugroženi motor, gume, kočnice i karoserija, stoga se tokom leta znatno povećavaju šanse za nastanak velikih kvarova.

Visoke temperature smanjuju otpornost materijala i zbog toga je nužno da, pre svega, motor automobila bude potpuno ispravan. Ispravan motor pravovremeno otvara termostat i uključuje ventilator, a takođe treba biti dobro opremljen motornim uljem i rashladnom tečnošću. Više motornog ulja bolje hladi i preporučljivo je da ulje bude blizu maksimuma, dok bi rashladna tekućina trebalo da bude u kompenzacijskoj posudi na sredini.

Foto: pixabay

Tokom leta treba staviti letnje gume

Razlog za zamenu guma

Ipak, najgora stvar koja može da se dogodi vašem automobilu jeste da visoke temperature uzrokuju pucanje guma, ali ovakav scenario, na svu sreću, lako može da se izbegne.

Što je temperatura viša, to je veći pritisak vazduha u gumama, a previsok pritisak može da uzrokuje pucanje guma, pa imajte u vidu da čak i ako guma ne pukne, preterano napumpavanje može da uzrokuje prerano trošenje gaznog sloja gume i utiče na efikasnost kočenja.

Najočigledniji znak da se gume pregrejavaju jeste ako su vruće na dodir, pa se vozačima savetuje da ne voze dok se gume ne ohlade, ali svakako, najbolje je izbeći ovaj scenario tako što ćete ostaviti automobil parkiran u hladu.

Takođe, na ulicama se često može uočiti da vozači ostavljaju na svojim vozilima zimske gume tokom letnje sezone, a iako to zakonski nije zabranjeno, takva praksa se nikako ne preporučuje.

Glavni razlog za zamenu guma odnosi se na činjenicu da zimske gume na užarenom asfaltu prilično brzo gube svoje performanse i taj je proces izraženiji što je asfalt topliji i temperatura vazduha viša. Tako da imajte u vidu da su tokom toplotnih talasa kao što je ovaj koji nas je zadesio poslednjih dana, zimske gume totalno neprikladne za vožnju.

Jako je važno i da se potrudite da vam gume tokom velikih vrućina budu pravilno napumpane, u čemu će vam najviše pomoći merač pritiska u gumama i pokazati vam da li su gume vašeg automobila prenapumpane.

Bitni detalji

Znajte i da visoke temperature nepovoljno deluju na sve elektronske uređaje u automobilu, od radio/mp3 uređaja, do mobilnog telefona ostavljenog u užarenim kolima. Sve su to detalji o kojima treba voditi računa tokom vrućih letnjih dana.

 

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17