• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Zdravaiprava.com

05.07.2022

23:17

OVA VOĆKA USPORAVA STARENJE! A štiti i organizam od OPASNIH bolesti!

Shutterstock

Društvo

OVA VOĆKA USPORAVA STARENJE! A štiti i organizam od OPASNIH bolesti!

Podeli vest

Maline sadrže najveću količinu hranljivih vlakana, a pošto su bogate su i antioksidansima štite od raka

Malina je u svim razvijenim zemljama sveta visoko cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, ukusa i mirisa, a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava.

Ova voćka je najbolja opcija, jer sadrže najveću količinu hranjivih vlakana. Jedna šoljica malina sadrži osam grama hranjivih vlakana, što je 32 odsto dnevne vrednosti koja vam treba.

Vlakna su važna zbog više stvari. Na primer, vlakna mogu da pomognu u izbacivanju toksina iz tela, mogu da olakšaju upale u crevima, a mogu vam čak pomoći i da smršate. Maline i kupine su vrsta voća koje sadrže najviše vlakana, pa bi svakako trebalo da ih uključite u ishranu.

Foto: Shutterstock

Maline treba jesti svakog dana

Maline sadrže i velike količine vitamina C, puno mangana, vitamina K, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, tiamin, kalcijum, cink, kao i vitamine E, A i B6. Dakle, ako pojedete šoljicu malina u telo ćete uneti veliku količinu hranjivih sastojaka.

Čuvar ćelija

Maline su bogate i antioksidansima koji su važni za zdravlje vaših ćelija koje se bore protiv oksidacionog stresa. Visok oksidacioni stres povezan je sa raznim vrstama bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca. Uz to, dokazano je da antioksidansi imaju svojstva protiv starenja.

Maline za zdravo srce

I druga bobičasta voća bogata su hranjivim sastojcima. To uključuje i borovnice i jagode, ali maline imaju znatno više vlakana, piše Eat this.

Вudućі dа оbіluјu vlаknіmа, kоја ѕu vаžnа zа рrаvіlnu funkсіјu сrеvа і рrоčіšćаvаnје krvnіh sudova, mаlіnе ѕu оdlіčаn іzbоr zа рrоbаvu і оdržаvаnје zdrаvоg ѕrса.

Za lepu kožu i kosu

Za lepšu kožu i kosu trebalo bi da se uzima barem jedan obrok malina dnevno. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od semenki čileanske maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože.

U narodnoj medicini sok i sirće od maline koriste se za sniženje povišene telesne temperature.

Pomaže mršavljenju

Malina sadrži ketone koji povoljno deluju na šećer u krvi, te potiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline.

Maline imaju samo pet grama šećera u 200 grama, a jedna obična jabuka, recimo, ima 20 grama šećera na istu količinu. Maline su zbog toga odlične za svakog ko voli slatko, ali ne želi negativne posledice konzumiranja šećera.

Malina sadrži antioksidans zeaksantin, koji filtrira štetne zrake plave svetlosti.

Poreklo maline

Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža. Veruje se da malina potiče iz južne Azije i da je toliko stara da su je jeli pećinski ljudi. Vekovima je cenjena kao lekovita biljka. Stari Grci su joj pripisivali moć podsticanja plodnosti, za šta su više koristili njeno lišće nego plodove. Ipak, očaravajući ukus ploda maline najzaslužniji je za njen trenutni status izuzetno popularnog voća.

 

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija