• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović/Informer

09.08.2022

07:00

SUŠA UNIŠTILA ČAK 30 ODSTO HRANE U SRBIJI - SVA KIŠA KOJA SADA PADNE VEĆ JE ZAKASNILA! Hoćemo li imati dovoljno žitarica, voća i povrća za potrebe naše zemlje?!

RINA

Društvo

SUŠA UNIŠTILA ČAK 30 ODSTO HRANE U SRBIJI - SVA KIŠA KOJA SADA PADNE VEĆ JE ZAKASNILA! Hoćemo li imati dovoljno žitarica, voća i povrća za potrebe naše zemlje?!

Podeli vest

Tropske temperature i suša uništili su čak 30 odsto hrane u Srbiji, procenjuju stručnjaci. To se pre svega odnosi na umanjen rod voća i povrća, ali, upozoravaju oni, dani bez kiše najgore su uticali na kukuruz. Zato će ove jeseni prinosi kukuruza biti skoro prepolovljeni!

Ipak, dobra vest je, kažu poljoprivredni stručnjaci, da će uprkos smanjenim prinosima u Srbiji biti dovoljno žitarica, voća i povrća za potrebe naše zemlje. Biće i izvoza, ali i će ipak ove godine biti manji nego ranije. 

Desetkovan rod

Poljoprivredni stručnjak Miladin Ševarlić kaže da će prinos biti desetkovan, a poljoprivrednici čije parcele nisu obezbeđene sistemima za navodnjavanje ostaće bez većine roda.

- Sva kiša koja sada padne već je zakasnila! Sušni period trajao je veoma dugo i bitno se odrazio na rod, pre svega ratarskih kultura, čiji će prinos biti smanjen za otprilike 40 odsto! Povrće i voće u ovim uslovima nije moguće gajiti bez sistema za navodnjavanje. Onaj ko to nema u velikom je problemu, jer nakon suše i grada neće im ostati ni trećina planiranog roda povrća i prve klase voća - napominje Ševarlić.

Suša za 10 godina "obrala" čak šest milijardi dolara

Za jednu deceniju zbog suše u poljoprivredi Srbije izgubljeno je oko šest milijardi dolara. 
Primera radi, štete od suše u 2003. i 2007. godini bile su po milijardu dolara, u 2012. godini suša je "obrala" useve u vrednosti od dve milijarde dolara, zatim 2014. i 2017. godine po 1,5 milijardi dolara, ili po trećinu očekivane proizvodnje. Istraživanja pokazuju da su od 100 godina 52 uvek sušne! 

I agroanalitičar Milan Prostran smatra da će suša uzeti veliki danak, pogotovu kad su kukuruz i soja u pitanju. 

- Recimo, 2020. godine prinos kukuruza bio je osam miliona tona, prošle godine, koja je bila relativno sušna, imali smo šest miliona tona, a ove godine ne smem ni da pomislim koliko će biti! Svakako, daleko manje nego prošle godine. Biće dovoljno za naše potrebe, ali kukuruz je vodeći izvozni proizvod. Izvozićemo ga i ove, ali ne kao ranijih godina. Što se tiče pšenice, ali i ječma i uljane repice, prva polovina godine bila je mnogo bolja, tako da je prinos solidan - rekao je on i dodao:

- Suša je nemilosrdno desetkovala rod ne samo ratarskih kultura već i voća i povrća. Zbog toga što će rod biti dosta manji i cene će biti veoma visoke. Voće i povrće svakako bolje podnose ovo vrelo vreme i gde ima navodnjavanja, rod će biti koliko-toliko zadovoljavajući. Uzgajivači znaju da ne mogu bez vode, pogotovo ne mogu paprika i paradajz. Malina kao jedan od naših izvoznih aduta manje je rodila nego lani, ali biće je dovoljno za naše potrebe. Biće i za izvoz, ali će po svemu sudeći ove godine biti smanjen. 

Sitni plodovi

Radmila Koprivica iz Poljoprivredne stručne službe "Mladenovac" napominje da će rod voća biti smanjen za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Đurić: Biće kiše, ali nedovoljno!

Meteorolog sajta "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da se do četvrtka očekuje oblačno i svežije vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. 
- Naredna dva dana očekuju se padavine, grad i oluja u pojedinim delovima zemlje, uz temperaturu ispod 30 stepeni. Iako se očekuju pljuskovi, oni će ponovo biti neravnomereno raspoređeni, a postojaće predeli u kojima neće biti ni kapi kiše - kaže on i dodaje:
- Situacija sa sušom u mnogim predelima Srbije je vrlo alarmantna, pa čak i u predelima gde je tokom juna i jula palo više kiše od proseka. Ali ta količina padavina pala je samo u jednom danu za nekoliko sati, dok je tokom ostalih dana bilo suvo i vrelo. Dakle, padavine koje se očekuju u narednom periodu uveliko su zakasnile za oporavak kukuruza, koji trpi katastrofalne posledice suše. 

- Ovaj talas suše i vrelih dana veoma dugo traje i ne nazire mu se kraj. Da ne spominjem da su i noći tropske, što dodatno loše utiče na voće.. Usled visokih temperatura dolazi do prevremenog zrenja, a i sami plodovi su sitniji nego što treba da budu. Evidentno je da će prinos biti dosta manji nego prethodnih godina. Ipak, za potrebe naših građana će sigurno biti voća, a ostaće i za izvoz - rekla je Koprivica.

Zbog suše u Italiji i Španiji skočiće cene ulja

Foto: Pixabay

Evropska komisija upozorila je da je 46 posto Evrope u opasnosti od suše! 
Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španija potvrdile da su da će se suša negativno odraziti na poljoprivrednu proizvodnju i nestašice vode u urbanim sredinama, pa su vlade pozvale kompanije za snabdevanje vodom da uvedu ograničenja.
Zbog suše u Španiji očekuje se smanjena količina maslinovog ulja na tržištu, a u problemima je i drugi veliki proizvođač - Italija. Kako nema dovoljno vode za suncokret, očekuje se dodatni skok cena jestivih ulja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
savakiwi

pre 1 godinu

Alo majstori,postoji navodnjavanje ali treba raditi.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija