• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.09.2022

07:00

JEDNA DOBRA VEST, METEOROLOZI NAJAVILI KAKVA NAM ZIMA PREDSTOJI! Očekuje nas blaga zima, januar i februar topliji od proseka

Društvo

JEDNA DOBRA VEST, METEOROLOZI NAJAVILI KAKVA NAM ZIMA PREDSTOJI! Očekuje nas blaga zima, januar i februar topliji od proseka

Podeli vest

Zima pred nama neće biti posebno hladna, čak će januar i februar biti topliji od proseka za Srbiju, najavljuju meteorolozi. Prema sadašnjim prognozama, hladno vreme i prvi ledeni dani stižu nam početkom decembra, ali u nastavku meseca očekuje nas vreme sa temperaturama koje neće ići ispod nule

Dobra vest je, kažu stručnjaci, da će zbog toplijeg vremena građani trošiti manje struje i ogreva. To je važno s obzirom da našu zemlju, kao i celu Evropu, čeka jedna od najtežih zima zbog visokih cena i nestašice energenata.

Hladan talas

Prvi ledeni dani stižu nam početkom decembra
Ivan Ristić, meteorolog

Prvo jače zahlađenje i sneg u nižim predelima, prema rečima meteorologa, možemo očekivati početkom novembra.

- Novembar će uglavnom biti kišovit i tmuran. Skoro polovinu meseca obeležiće dani sa padavinama, pa se očekuje da padne i 60 litara kiše po metru kvadratnom. Minimalna temperatura biće od nula do osam stepeni, a maksimalna od šest do 14 stepeni - kaže meteorolog Ivan Ristić.

Manje grejanja

Dobra vest je da će zbog toplijeg vremena građani trošiti manje struje i ogreva

Krajem novembra i početkom decembra biće uslova za sneg i u nižim predelima, a početkom decembra i za prve ledene dane, kada će temperatura tokom celog dana biti ispod nule.

- U decembru će posle hladnog početka doći do porasta temperature. Maksimalna temperatura posle nekoliko ledenih dana, zbog priliva toplijeg vazduha sa zapada, popeće se na deset stepeni i sneg će se u nižim predelima otopiti - kaže Ristić.

 

Kada su u pitanju prvi meseci 2023. godine, sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da će januar i februar biti sa manje padavina nego obično i nešto topliji od proseka. Srednja minimalna temperatura vazduha na početku naredne godine biće iznad višegodišnjeg proseka.

- Padavine će biti nešto niže od višegodišnjeg proseka. U februaru 2023. godine u Srbiji će srednja minimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i biće viša za oko 1,8 stepeni. U Beogradu će tako srednja maksimalna temperatura biti oko 8,6 stepeni - kaže prognoza RHMZ.

Pre dolaska zime, do kraja septembra i u oktobru, kažu meteorolozi, vreme će biti prijatno, sa dosta sunčanih perioda, pravo miholjsko leto.

- Sam kraj septembra i početak oktobra doneće stabilizaciju vremena i takozvano miholjsko leto, sveža jutra uz dosta sunca i maksimalne temperature od oko 25 stepeni. U drugoj polovini oktobra vreme će biti sve više jesenje, sa manje sunca i više oblaka, koji mogu doneti kišu, a na vrhovima planinama očekuju se prve pahulje. Minimalna temperatura u ovom periodu biće od pet do deset stepeni, a maksimalna će se kretati od 15 do 20 stepeni - kaže Ristić.

 

Prognoza za narednih pet dana


dan minimalna/maksimalna temperatura
petak 18/30 poslepodnevni pljuskovi
subota 18/28 poslepodnevni pljuskovi
nedelja 15/24 moguća kiša
ponedeljak 13/22 moguća kiša
utorak 12/24 umereno oblačno




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vasilije

pre 1 godinu

Godpodo meteorolozi! Jedan vikend ste uspeli da pogodite vreme od.8 vikenda i na osnovu cega dajete prognozu za jesen.i zimu

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17