• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

14.09.2022

07:00

ŠKOLE NASTAVNIKE TRAŽE NA INSTAGRAMU! Zabrinjavajuća situacija u prosveti - ko će da predaje deci?!

Pixabay

Društvo

ŠKOLE NASTAVNIKE TRAŽE NA INSTAGRAMU! Zabrinjavajuća situacija u prosveti - ko će da predaje deci?!

Podeli vest

Najviše nedostaju profesori hemije, biologije, matematike i fizike, pa đacima ove časove drže profesori u penziji i nesvršeni studenti

Direktori škola primorani su da traže nastavnike na društvenim mrežama jer je sve manje zainteresovanih za ovaj posao! Najviše nedostaju profesori hemije, biologije, matematike i fizike, pa đacima ove časove drže profesori u penziji i nesvršeni studenti.


Prosvetni radnici upozoravaju da zabrinjava i to što sve manje studenata upisuje smerove koji školuju nastavnički kadar, pa je pitanje ko će narednih godina predavati deci?!

Nastavnici koji nedostaju

* Matematika
* Hemija
* Biologija
* Istorija
* Fizika


Slabo interesovanje

 

Jasna Janković, profesorka srpskog jezika i član Nacionalnog prosvetnog saveta, kaže za Informer da je veoma slabo interesovanje za nastavnička zanimanja jer su mladi postali praktični i žele da rade poslove koji će im doneti manju odgovornost, a veću zaradu.


"Već godinama škole imaju problem sa zapošljavanjem nastavnika, jer prosto nedostaje školovanih predavača, a sve je manje interesovanje i za upis na fakultete koji obrazuju nastavnike i profesore. Ove godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu bilo je otvoreno 50 mesta za nastavnike, a prijavila su se samo tri brucoša, dok je samo jedan maturant poželeo da bude nastavnik hemije. Za nastavnika biologije prijavila su se svega tri srednjoškolca", kaže Jankovićeva.

Urušen autoritet

I roditelji ne sarađuju sa nastavnicima, već im svojim pritiscima urušavaju autoritet, ugled i čast
Milorad Antić


Ona dodaje da u školama nema dovoljno ni profesora informatike, a da je veliki problem i to što je profesija nastavnik potpuno izgubila ugled koji je nekada imala.


"Biti nastavnik ili profesor nekada je bilo prestižno zanimanje. Danas u školama predaje samo 40 odsto nastavnika matematike koji su završili smerove baš za ovo zanimanje. Ostalih 60 odsto imaju završene fakultete, ali nisu imali pedagoške predmete, već su silom prilika zaposleni u školama. Taj trend se nažalost nastavlja, a zbog nedostatka kadrova deci predaju i apsolventi", kaže Jankovićeva.


I Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da je situacija u prosvetni alarmantna, jer nema dovoljno profesora matematike, hemije i fizike.


"Problem nisu samo male plate u školama već i to što se glas nastavnika više ne shvata ozbiljno, a sa decom je sve teže. Generacije đaka koje dolaze sve su manje zainteresovane za učenje, a primetno je da dolaze sve slabije pripremljeni učenici kada su osnovna znanja u pitanju. Na sve to, roditelji ne sarađuju sa nastavnicima, već im svojim pritiscima urušavaju autoritet, ugled i čast. Kada se sve to sabere, ko još da poželi da bude nastavnik?!", pita se Antić.

NSZ: Posao na nekoliko dana

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da škole traže nastavnike i na kraći period, za nekoliko nedelja, čak i dana.


- Na sve potrebe škola mi odmah reagujemo, informišemo sva lica koja ispunjavaju njihove uslove i onda dalje ona stupe u kontakt sa školom. To znači da, ukoliko ih ima na evidenciji, mi ih sve informišemo i upućujemo u školu - kaže Dušica Lukić iz NSZ.


Slabo interesovanje za nastavnička zanimanja dovodi do toga da se na oglasnim tablama fakulteta postavljaju ponude za posao, a nastavnici se traže i po Instagramu i Fejsbuku.

Foto: Pixabay

 


Molbe direktora

Nebojša Ikodinović, prodekan za nastavu Matematičkog fakulteta, kaže da je na nekoliko fakulteta prirodnih nauka u junskom roku upisano manje od deset kandidata koji žele da rade u prosveti.

 

"Već tradicionalno, kad počne školska godina, na nedeljnom nivou dobijamo molbe direktora iz škola da postavimo oglas, da pozovemo naše studente da predaju u školama. Kolika je potreba za nastavnicima, govori i podatak da direktori prihvataju čak i one koji nisu završili, ali su pri kraju, samo da bi održali nastavu", kaže Ikodinović.

Studenti pred đacima

Dobijamo molbe direktora da pozovemo naše studente da predaju
Nebojša Ikodinović, prodekan za nastavu




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija