• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.09.2022

18:06

KAKO DANAS IZGLEDAJU SIMPTOMI KORONE, DA LI SE NEŠTO PROMENILO? Ova četiri znaka pokazuju da ste sigurno zaraženi, a ovo je NAJČEŠĆI

Društvo

KAKO DANAS IZGLEDAJU SIMPTOMI KORONE, DA LI SE NEŠTO PROMENILO? Ova četiri znaka pokazuju da ste sigurno zaraženi, a ovo je NAJČEŠĆI

Podeli vest

Prema zvaničnim brojkama, broj zaraženih na dnevnom nivou varira. U poslednja 24 časa broj potvrđenih slučajeva u Srbiji iznosi 2.870, od kojih je 525 osoba hospitalizovano

Stručnjaci su nas u više navrata upozorovali da nas na jesen čeka povećanje brojki zaraženih, ali i da cifre nisu dovoljno pouzdan pokazatelj. Mnogi misle da je "virus sada blag" i da nije strašno ako se zaraze, pa se često dešava da ni ne prepoznaju simptome.

Najčešći simptomi koji ljudi prijavljuju, a koji ukazuje da ste pozitivni na korona virus, je upala grla. Posle njega, najviše se javljaju glavobolja, zapušen nos i kašalj.

Međutim, visoka temperatura ili groznica, gubitak mirisa ili ukusa koje je britanska Nacionalna služba za zdravstvo svrstala kao najčešće pokazatelje virusa, bili su znatno ređi simptomi kod novozaraženih osoba.

Prema podacima studije "Zoi kovid simptoms", najučestaliji simptomi koje su prijavili ispitanici su:

Najučestaliji simptomi

- bol u grlu - 58 odsto
- glavobolja - 49 odsto
- zapušen nos, suvi kašalj 40 odsto
- promuklost - 35 odsto
- kijavica - 32 odsto
- umor - 27 odsto
- bolovi u mišićima - 25 odsto
- vrtoglavica - 18 odsto
- otečeni vrat - 15 odsto
- bol u očima - 14 odsto
- gubitak mirisa, bol u grudima, groznica - 13 odsto
- drhtavica - 12 odsto
- brzo umaranje i bol u uhu - 11 odsto
- gubitak mirisa - 10 odsto

Pojedina istraživanja pokazala su da se simptomi menjali kako je pandemija napredovala.

Razlog je taj što se virus mrenemom menjao i mutirao. U međuvremenu, pojavile su dve podvarijante BA.4 i BA.5 koje se brzo šire i uzrokuju rast broja zaraženih.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija