• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.09.2022

10:45

Gradonačelnik Bakić otvorio audio izložbu "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

Grad Subotica

Društvo

Gradonačelnik Bakić otvorio audio izložbu "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“

Podeli vest

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić otvorio je sinoć audio izložbu „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u galerijskom prostoru Fondacije „Danilo Kiš“ u Subotici, i tom prilikom istakao da je Drugi svetski rat kao najveće gubilište čovečanstva celom ljudskom rodu doneo mnogo zla, ali i do tada nepoznat pojam – genocid, a da su Srbi, nažalost, jedni od onih koji su prvi morali da shvate šta znači taj termin i to ne samo u književnom i naučnom obliku

- Najveći logor smrti na Balkanu – logor Jasenovac, ili kako su ga Nemci sami zvali balkanski Aušvic, je logor u kome je stradalo između 22.000 i 24.000 dece do deset godina, logor u kome je ubijeno između 750.000 i 800.000 ljudi, u najvećem broju Srba, Jevreja i Roma. Posle 77 godina ćutanja, zabrane i uterivanja straha da se ne priča o srpskim žrtvama, stradanje Srba je konačno postalo tema od nacionalnog značaja i to zahvaljujući odgovornoj i državničkoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića - rekao je gradonačelnik Bakić i dodao da je nedavno pokrenuta inicijativa o izgradnji memorijalnog kompleksa i muzeja žrtava stradalih u logoru Jasenovac u saradnji sa Republikom Srpskom.

Foto: Grad Subotica

Naglasio je da ova izložba treba da podseti, opomene, ali i nauči mlade koliko su naši preci skupo platili slobodu.  

- Danas, kada su pred srpskim narodom nepredvidiva vremena, jedinstvom, duhom i sećanjem na naše žrtve opstaćemo i sačuvaćemo svoj narod, svoju slavnu prošlost ali i svoju budućnost, i izboriti se sa svim problemima koji su pred  nama. Neka je slava i večno hvala svim žrtvama logora Jasenovac - kazao je gradonačelnik Bakić.

Predstavnik produkcijskog i kreativnog tima izložbe Jovana Blanuša je, obraćajući se prisutnima, izrazila zahvalnost gradonačelniku Stevanu Bakiću, Gradu Subotici i Fondaciji „Danilo Kiš“ što su omogućili gostovanje izložbe „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ u ovom gradu.

Foto: Grad Subotica

- Ovo nije klasična izložba i večeras nećete imati priliku da vidite slike, fotografije, pojave i statistiku. Ovo je audio interaktivna izložba koja se služi fenomenom, odnosno osnovama primenjenog pozorišta i modernih tehnika dramskog narativa. Ono što želimo da poručimo ovom izložbom jeste da žrtve nisu samo statistika i broj i molimo vas da saslušate pažljivo priče i da zapamtite imena žrtava - kazala je, između ostalog, Jovana Blanuša.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, interaktivna je i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča. 

Foto: Grad Subotica

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.

Foto: Grad Subotica

Poruka izložbe, čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17