• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

13.10.2022

07:00

JAKO OPASNE ZAVERE KUJU SE SVUDA OKO SRBIJE! I brzi voz 'Soko' napali teroristi?! DRAMATIČNO!

youtube

Društvo

JAKO OPASNE ZAVERE KUJU SE SVUDA OKO SRBIJE! I brzi voz 'Soko' napali teroristi?! DRAMATIČNO!

Podeli vest

U subotu i u ponedeljak na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad ukradena oprema koja je bila pod naponom od čak 25.000 volti! To nikako nisu mogli da urade obični lopovi, tvrde nadležni

Neposredno pošto je objavljena informacija da preti ozbiljna opasnost od diverzija na gasovodu 'Balkanski tok' kroz Srbiju, juče se pojavila i sumnja se da je brzi voz 'Soko' već bio na meti terorista!?
U subotu, 8. oktobra, i u ponedeljak, 10. oktobra, na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad ukradena je oprema koja je bila pod naponom od čak 25.000 volti, a to nikako nisu mogli da urade obični lopovi!?! Zbog ove diverzije brzi voz na tim deonicama morao je da ide brzinom od svega 20-30 kilometara na sat! S obzirom na to da su ukradeni delovi - takozvane 'čvrste tačke' - pod izuzetno visokim naponom, osnovano se sumnja da je u pitanju bio teroristički napad!

Moguća diverzija

Uvek kad je u pitanju ugrožavanje ljudskih života, ne smete da isključite nijednu opciju, pa ni diverziju
Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

Previše slučajnosti

Sve je počelo u subotu, 8. oktobra, kada su ukradene četiri 'čvrste tačke' na deonici brze pruge između Zemuna i Batajnice, po dve na levom i desnom koloseku. Zbog toga je na ovom delu brze pruge bila uvedena takozvana 'lagana vožnja' od svega 20 kilometara na sat, kako bi voz bezbedno prošao deonicu.
Ukradeni delovi odmah potom su zamenjeni i redovan saobraćaj uspostavljen je sutradan ujutru, a stručne službe preduzeća 'Infrastrukture Železnice Srbije' obišle su čitavu prugu. Međutim, u ponedeljak su ponovo ukradene 'čvrste tačke', ovoga puta na sva četiri koloseka brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove, zbog čega je 'Soko' opet morao da uspori vožnju na ovoj deonici.
S obzirom na to da su sve ove 'čvrste tačke' pod izuzetno visokim naponom - čak 25.000 volti - nadležni kažu da ovu krađu nikako nisu mogli da izvedu obični lopovi!

Foto: youtube

Brzi voz "Soko" sve češće na meti napada

Pljačka i na prugama od Beograda ka Užicu i Šidu

Treba napomenuti da su se tokom ove godine slične krađe već dešavale na prugama od Beograda ka Užicu i Šidu. I tada su takođe bile ukradene takozvane 'čvrste tačke', zbog čega su vozovi bili primorani da se na pojedinim deonicama kreću brzinom od svega 20-30 kilometara na čas.

Ovo potvrđuje i Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji za Informer kaže da nadležni organi istražuju ovaj slučaj.
- Krađe vredne, visokonaponske opreme na pruzi Beograd - Novi Sad, kojom saobraća brzi voz 'Soko', ugrožavaju pre svega bezbednost putovanja, odnosno živote putnika i osoblja tog voza. Uvek kad je u pitanju ugrožavanje ljudskih života ne smete da isključite nijednu opciju, pa čak i diverziju, jer imate ogromnu odgovornost i svi smo svesni u kakvoj izazvanoj poziciji se sada naša zemlja nalazi. Sve nadležne službe su uključene u ispitivanje uzroka i pronalaženje počinitelja tog kriminalnog akta - naglašava Momirović, dodajući da će država znati da se izbori sa svim izazovima:
- Osiguraćemo bezbednost saobraćaja na srpskim prugama, koje su vitalne za normalan život građana i poslovanje privrednih subjekata. Suprotstavićemo se kriminalnim aktima, ma kakvi bili njihovi motivi.

Realna opasnost

Diverzije i teroristički akti biće sve češći, pogotovo sada kad postoji pritisak na Srbiju u vezi sa ratom u Ukrajini
Mina Zirojević, Institut za uporedno pravo


Pokriti sve kamerama

Komentarišući sve ove navode, Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo kaže da upravo zbog bezbednosnih izazova sa kojima je sada suočena i Srbija treba uvesti čitav niz novih protokola o zaštiti infrastrukture.
- Apsolutno je neophodno da se postave adekvatne, vidljive kamere duž železničkih šina, vodovodnih, električnih i energetskih postrojenja. Često sam pominjala da će diverzije i teroristički akti biti sve češći kako bi se delovalo na stabilnost države. Sad kad postoji još veći pritisak na Srbiju u vezi sa sukobom Rusije i Ukrajine, moramo posebno paziti i na internet mrežu i na sve one osetljive sisteme kojima se rukovodi na daljinu. Postoji zaista realna opasnost od diverzija u tim oblastima - upozorava Zirojevićeva.
 

Zakon o železnici: Kazna do osam godina zatvora

Zakonom o železnici predviđeno je da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost, može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina.
U slučaju da neko zbog krađe bude teško povređen ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora iznosi od jedne do osam godina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LJUDI, DA LI STE VI NORMALNI? Sve češće krađe delova kontaktne mreže na pruzi Beograd-Novi Sad: Vozovi zbog toga kasne, ugrožena i BEZBEDNOST
Beograd

LJUDI, DA LI STE VI NORMALNI? Sve češće krađe delova kontaktne mreže na pruzi Beograd-Novi Sad: Vozovi zbog toga kasne, ugrožena i BEZBEDNOST

Na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad u proteklih par dana dogodile su se krađe delova kontaktne mreže, zbog čega je saobraćaj bio otežan, vozovi kasnili, a bezbednost bila ugrožena. "Infrastruktura železnice Srbije" oštro osuđuje ovakve krađe i veruje da će nadležni organi brzo reagovati, a počinioci biti uhvaćeni i strogo kažnjeni, navodi se u saopštenju ovog preduzeća

11.10.2022

17:27

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija