• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/telegraf.rs

20.10.2022

21:59

OVO JE POSKOK UHVAĆEN U BEOGRADU! Ženka dugačka pola metra nalazi se na sigurnom (FOTO)

B. Pribanović

Društvo

OVO JE POSKOK UHVAĆEN U BEOGRADU! Ženka dugačka pola metra nalazi se na sigurnom (FOTO)

Podeli vest

Poskok, koji je juče pronađen na Bulevaru despota Stefana na svega 1,3 kilometara od Trga republike, zbrinut je u Zoološkom vrtu i nije dostupan za posetioce.

Zapravo, reč je o ženki, dugoj oko 50 centimetara, koja je sada na sigurnom - njoj ne može niko da naudi, a podsećamo da je reč o strogo zaštićenoj vrsti. Ni ona može nekoga da povredi, jer vrt ima sve uslove za čuvanje otrovnica.

- Neko od građana je prmetio zmiju i uradio je najbolje što je mogao da uradi, umesto da je čačka, on je pozvao "Veterinu Beograd" čiji su radnici obučeni kako da rukuju zmijama - kazao je za "Telegraf" Kristijan Ovari, biolog iz Beo Zoo Vrta.

Ovo je period kada zmije polako ulaze u hibernaciju, pa su već slabije pokretne u prirodi i važno je istaći da je pronađena zmija dobro, iako je čeka još jedan pregled pre odluke kada biti vraćena u prirodu.

- Budući da je strogo zaštićena životinjska vrsta, poskok je privremeno smešten kod nas. Imamo sve uslove za čuvanje zmija otrovnica i nema nikakve opasnosti za ljude. Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode, će da pregledaju zmiju i da daju mišljenje gde bi i da li bi mogla da se vrati u prirodu - kazao je Ovari.

Foto: Beo Zoo Vrt

Poskok

Zmija ima vodu, a što se tiče hrane, i ona će biti obezbeđena ukoliko za to bude potrebe, jer zmije jedu retko, a pred hibernaciju samo prazne svoja creva.

Kako je za "Telegraf" objasnio direktor "Veterine Beograd" Budimir Grubić, prava je retkost da se u prestonici uhvati poskok.

- Poskok ne može da se gaji u kućnim uslovima, pa je najverovatnije stigao iz prirode. Neko ko je došao iz, na primer, Valjeva ili Divčibara, a automobil mu je bio parkiran na livadi ili u planinskom predelu mogao je da preveze zmiju do Beograda. Motor je topao, a zmije uvek idu na mesto koje je toplo. Već posle 17, 18 ili 19 stepeni one lagano ulaze u hibernaciju. Kada se motor ohladio, ona je izašla u sredinu koja je toplija, a hvatanje je bilo jednostavno, jer je već bila poluhibernirana - priča Grubić.

Ovakakav slučaj dešava se jednom u dve-tri godine, a zmije mogu, eventualno, da dođu i skrivene u kamenu koji se prevozi.

Kod nas su dominantni smuk, belouška i ribarica, neotrovne zmije. Poskok u našoj sredini ne bi mogao da preživi duže od dve do tri nedelje, kaže Grubić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija