• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

04.11.2022

09:40

TOTALNO LUDILO! Majke daju deci alkohol da bi duže spavali?! Javnost zgrožena, lekari upozoravaju - To je veoma opasno!

Pixabay

Društvo

TOTALNO LUDILO! Majke daju deci alkohol da bi duže spavali?! Javnost zgrožena, lekari upozoravaju - To je veoma opasno!

Podeli vest

Pojedine majke u Srbiji daju bebama i maloj deci uveče uz mleko da popiju i malo alkoholnog pića kako bi duže spavali

Da je ovo sve zastupljenije, javnost je upozorila i jedna majka na društvenoj mreži Tiktok! Ona je objavila kratak video na kojem prikazuje svoj izraz lica kada joj "žene i majke pričaju da su deci ubacivale alkohol uveče u mleko da bi duže spavali".

Na njenu objavu nizali su se komentari u kojima su pratioci iznosili svoje zaprepašćenje. Ali da nije sve samo na društvenim mrežama, potvrdio je i čitalac Kurira.

- Evo da vidite da o ovome počinje javno da se govori. Poznajem majku iz mog komšiluka koja je u parkiću, dok su nam se deca igrala, pričala jednoj komšinici kako upravo to radi, jer ne može više da se budi rano, a i dete, kaže, pre zaspi. Bio sam šokiran, ali sam prećutao. Ispričao sam to supruzi, a ona mi je rekla da je čula od koleginice na poslu da se to dešava, ali da nije verovala - ispričao je sagovornik.

Dr Jelena Mitrović, specijalista pedijatrije iz DZ Čukarica, napomenula je za Kurir da to što pojedine majke čine podleže obaveznoj prijavi službi za socijalni rad zbog ugrožavanja zdravlja deteta.

- Bebama i maloj deci je apsolutno nedopustivo davati alkohol iz bilo kog razloga! Postojale su ranije priče u narodu da se alkoholom namažu detetu desni kada ga muče zubi, ali ni to nije dozvoljeno raditi. Alkohol ima toksičan efekat i može izazvati sedativno dejstvo na još nerazvijeni mozak bebe i deteta, te da akutno pogorša stanje svesti ili da dovede do hroničnog oštećenja organa - rekla je dr Mitrović i dodala:

- Apsolutno osuđujem ovakve stvari, ovo zaista ne bi uopšte smelo da bude tema razgovora među roditeljima beba i male dece, bez obzira ne eventualne očekivane "pozitivne efekte" davanja alkohola deci.

Pedijatar dr Tomislav Stevanović ističe da ovo može biti veoma opasno, kao i da su dovoljne i male količine alkohola da naprave problem.

- Ako neke majke to rade redovno, mogu da naprave i zavisnost. Upotreba alkohola može biti opasna, zavisi od količine alkohola, koncentracije i koliko dugo se koristi. Posledice mogu biti kao i kod odraslih, može doći do zastoja srčanog rada, zastoja disanja, ti centri mogu da reaguju na veće količine alkohola kod dece. Mogu se javiti i znaci intoksikacije, to može uticati na rad jetre, promene na želucu, dvanaestopalačnom crevu - objasnio je dr Stevanović i dodao da bi, ukoliko je ovo tačno, centri za socijalni rad trebalo da posete te majke, jer to spada u jednu vrstu zlostavljanja deteta.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17