• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

07.12.2022

21:18

(VIDEO) SRBIJA NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU, ODRAĐENA SIMULACIJA AKCIDENTA U NUKLEARKI ZAPOROŽJE! Ovo je plan za slučaj kataklizme!

Društvo

(VIDEO) SRBIJA NIŠTA NE PREPUŠTA SLUČAJU, ODRAĐENA SIMULACIJA AKCIDENTA U NUKLEARKI ZAPOROŽJE! Ovo je plan za slučaj kataklizme!

Podeli vest

Srbija je okružena nuklearkama, a radijacija se meri neprekidno. Do sada smo imali devet mernih stanica, a biće postavljne još 33 koji će meriti radioaktivnost u vazduhu i reci Dunav. Nadležno telo države Srbije napravilo je i simulaciju u slučaju potencijalnog akcidenta u nuklearki Zaporožje

Načelnica Odeljenja za kontrolu izloženosti stanovništva u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Maja Eremić Savković, kaže za RTS da će nove merne stanice značajno unaprediti sistem merenja gama zračenja u vazduhu, koji potiče iz 2007. godine.

Nove merne stanice

Prema analizi rizika koje je direktorat sproveo nove merne stanice biće instalirane širom zemlje.

Eremić Savkovićeva navodi da je analiza rizika uključila sve nuklearke iz našeg neposrednog okruženja kao i buduću instaliciju jednog nuklearnog reaktora centrale Pakš u Mađarskoj.

- Nove 32 stanice meriće doze gama zračenja u vazduhu, dok će jedna meriti radioaktivnost Dunava zato što se Srbija nalazi nizvodno od nuklearke Pakš - naglašava Eremić Savkovićeva.

Kaže da su srpske merne stanice od 2011. godine deo evropske mreže za razmenu podataka. "Redovno se kontroliše da li je došlo do nekog akcidenta na teritoriji Srbije ili van nje."

Kako objašnjava, mape za merenje gama zračenja prikazuju merne lokacije različitim bojama, što zavisi od prirode tla i kosmičkog zračenja. Trenutne vrednosti odgovaraju prirodnom zračenju, dodaje Eremić Savkovićeva.

Simulacija akcidenta u nuklearki Zaporožje

Direktorat je napravio i simulaciju u slučaju potencijalnog akcidenta u nuklearki Zaporožje.

Već godinu i po dana Direktorat poseduje specifičan program daje mogućnost simuliranja i pruža podršku u donošenju odluka ukoliko su potrebne mere zaštite.

- Na primeru simulacije nuklearnog akcidenta Zaporožje, jedino su meteorološki parametri realni, ostali su proizvoljni - ukazuje načelnica u Direktoratu.

- Uvek se razmišlja o količini radioaktivnog materijala koji bi se izbacio u vazduh u slučaju akcidenta. Stalno se uzimaju realni meteorološki parametri kako bi se videlo kretanje vazdušne mase - ukazuje Maja Eremić Savković.

Ističe i da je Direktorat je u stalnom kontaktu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Carica Sveta

pre 1 godinu

Ako, ako. Rat je. Ne bi bilo loše da evakuišete srpsko stanovništvo južno od Ibra. Kao i sveštenstvo. Nadam se da ste Jeljcina na Andrićevom vencu istreznili. Da ne propusti zabavu. Nisam ja sve ovo htela, nego Kurti. Alo sve je to katarza.

BgDex1970

pre 1 godinu

Prvo COVID-19 ,zatim rat u Ukrajini i sve ovo što doživljavamo do sada zbog istog , a ako se desi ovo u Zaporožju ,Černobilj će biti ništa naspram toga.Koliko verujem da Rusija neće dozvoliti tako nešto ,toliko strepim da je sam Zelenski toliko nenormalan da , ako se nađe u bezizlaznoj situaciji , što je vrlo moguće , naredi svim raspoloživim sredstvima i ljudstvom da izazovu nuklearnu katastrofu za koju bi optužio naravno Rusiju. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija