• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.12.2022

08:19

Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru!

Pixabay

Društvo

Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru!

Podeli vest

Vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas, 25. decembra, na dan rođenja Isusa Hrista proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik

Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja to ove godine čini prvi put.

Sinoć je u crkvama širom sveta služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio novi beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije kada je između ostalog, pored značaja Božića, dana rođenja Hristovog, podsetio i na važnost mira.

Nemet je podsetio da mi imamo tu sreću da proslavljamo Božić u miru, a da puno naroda u svetu ovaj praznik zajediništva i veselja, dočekuju u nesigurnosti i ratu.

"Anđeli su na rođenju sina božjeg pevali o miru, ne o otpustu poreza ili crkvenoj restituciji'', podsetio je nadbiskup i naglasio da bi upravo zato svi sebi trebalo da postavimo pitanje da li svojim rečima, mislima i delima širimo mir ili dovodimo do podela, mržnje i na kraju, rata. 

Povodom ovog najvećeg i najradosnijeg praznika predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je božićnu čestitku nadbiskupu beogradskom Nemetu i svim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru.

"U svetlosti Praznika Hristovog rođenja koji trajno simboliše hrišćanske vrednosti mira, saradnje i punog međusobnog uvažavanja, želim da Vas ljubav i mudrost, na dobro svih naših građana, izdašno nadahnjuju u služenju i suočavanju sa izazovima današnjice".

Povodom Božića, patrijarh srpski Porfiije poručio je da radost predstojećeg praznika treba da ''ispuni duše i srca svih hrišćana kako bismo svi slavili ime Božje u vekove vekova".                         

Papa Franja je sinoć služio misu u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu kada je upozorio da pohlepa i glad za još više moći navodi neke da "konzumiraju svoje susede", aludirajući na rat u Ukrajini i druge konflikte u svetu. 

Papa Franja podsetio je na pohlepu i konzumerizam u raznim oblicima, i pozvao vernike na povratak izvornim vrednostima slavljenja Božića i solidarnost sa žrtvama rata i siromašnima.

Bozić, kao i Hanuka i Nova godina, kako je saopštila američka svemirska agencija NASA, tradicionlano se u kontinuitetu obeležavaju 22 godine zaredom i na Međunarodnoj svemirskoj stanici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija