• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

18.01.2023

19:47

RUSI, PA POKUPOVAĆETE SVE NEKRETNINE U SRBIJI!? Evo kojim strancima je to dozvoljeno, a jednu stvar nikako ne smeju da "pazare"

Tanjug

Društvo

RUSI, PA POKUPOVAĆETE SVE NEKRETNINE U SRBIJI!? Evo kojim strancima je to dozvoljeno, a jednu stvar nikako ne smeju da "pazare"

Podeli vest

Stranci u Srbiji mogu da kupuju nekretnine ukoliko dolaze iz zemalja u kojima to mogu da rade naši državljani

Poslednjih meseci cena izdavanja nekretnina u Beogradu drastično je skočila, a najviše zbog toga što se u glavni grad doseljavaju Rusi. Ovo je pokrenulo pitanje da li stranci u Srbiji mogu da kupuju stanove i kuće. Naš zakon kaže da mogu i da je procedura vrlo jednostavna. 

Jedini uslov, koji stranci treba da ispune, kako bi mogli da kupe nekretninu u Srbiji jeste da dolaze iz zemalja u kojima je dozvoljeno da Srbi postanu vlasnici stanova i kuća. Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa (Zakon o svojini) regulisao je pravo stranih lica da stiču pravo svojine na nepokretnostima na teritoriji Republike Srbije pravnim poslovima inter vivos (ugovor o kupoprodaji, ugovor o poklonu, ugovor o doživotnom izdržavanju i slično) i pravnim poslovima mortis causa (nasleđivanjem).

Međutim, stranci u Srbiji ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište kao što su njive, vrtovi, voćnjaci, livade, vinogradi, pašnjaci, trstici, močvare i ribnjaci. Takođe ne mogu da budu vlasnici zemljišta koje se može prevesti da služi za poljoprivrednu proizvodnju. 

Republika Srbija ima uspostavljenu ugovornu uzajmnost za kupovinu nekretnina sa malim brojem zemlja. Ona se odnosi na to da državljani Srbije mogu da kupe nekretnine u toj zemlji, kao i da državljani te zemlje mogu da kupe nekretnine u Srbiji. Do ugovorne uzajmnosti došlo je na osnovu ugovora o trgovini i plovidbi koji su zaključeni u prvoj polovini XX veka. 

U nekim zemljama uzajamnost je izričito dogovorena, a sa nekima ona postoji primenom klauzule najpovlašćenije nacije. Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kraljevina Holandija i Japan su države koje primenjuju klauzule najpovlašćenije nacije

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Mogu da kupuju i zemljiste, samo firmu da registruju. Neka dodju Rusi, ionako smo ruska gubernija.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija