• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

20.01.2023

09:43

OBJAVLJENE NOVE CENE GORIVA! Evo koliko ćemo plaćati benzin i dizel narednih 7 dana

Tanjug

Društvo

OBJAVLJENE NOVE CENE GORIVA! Evo koliko ćemo plaćati benzin i dizel narednih 7 dana

Podeli vest

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 198 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 167 dinara za litar.

Prošle nedelje cena goriva bila je 195 dinara za litar evrodizela, dok je litar benzina evropremijum BMB 95 koštao najviše 165 dinara. Narednih sedam dana plaćaćemo skuplje i dizel i benzin i to je prvo povećanje cena goriva u Srbiji posle nekoliko nedelja koliko je cena intenzivno išla u minus.

Istovremno i na svetskim berzama proteklih desetak dana cena nafte je po barelu skočila za 5 do 7 dolara. Jutros je barel na londonskoj berzi 84 dolara.

Sve je izglednije da će ukidanje kovid ograničenja u Kini dovesti do velikog rasta tražnje za naftom, saopštava Međunarodna agencija za energiju. Sve to moglo bi sada dovesti do veće tražnje i nove veće cene goriva u svetu.

Prema navodima ove organizacije, snabdevanje ruskim energentima je u padu, što nije bio problem dok je bila smanjena privredna aktivnost na globalnom nivou, ali bi u narednom periodu moglo postati ozbiljna prepreka rastu ekonomije.

Naime, prognozira se da će Kina, čija ekonomija se napokon otvorila, uskoro konzumirati polovinu svetske ponude nafte. Premda je najavljena blaga recesija u SAD i Evropi, kineske potrebe za naftom mogle bi da nadomeste njihov pad tražnje za ovim energentom.

Vlada Srbije obnovila je uredbe i odluke o naftnim derivatima i gasu, tako da je važenje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte produženo do kraja januara.

- Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije donela je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto - saopšteno je iz Vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Bezobrazno visoke cene. Najvece u regionu. Sramota za vlast.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17