• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J. Matijašević

07.02.2023

07:00

MIRSAD ĐERLEK NAJAVIO NOVI NAČIN OBRAČUNAVANJA PLATA DOKTORIMA! Koliko operacija, tolika i zarada!

printscreen RTS

Društvo

MIRSAD ĐERLEK NAJAVIO NOVI NAČIN OBRAČUNAVANJA PLATA DOKTORIMA! Koliko operacija, tolika i zarada!

Podeli vest

Mnogo lekara odlazi ranije s posla da radi privatno, a prioritet mora biti državna bolnica. Plaćanje po učinku važiće za sve

Hirurzi će od sada platu primati po učinku, odnosno na osnovu broja urađenih operacija, jedna je od novina koju je najavio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Stroga kontrola

Nedopustivo je da jedan hirurg za mesec dana nema dvocifren broj urađenih operacija
Zoran Perišić


Veliki broj lekara odlazi ranije sa posla da radi privatno, a prioritet mora biti, dodaje on, državna bolnica, pa se ovakvi "ispadi" više neće tolerisati. Plaćanje po učinku, osim za hirurge, važiće i za sve druge lekare specijaliste, koji će zaradu na kraju meseca dobijati na osnovu onoga što su i uradili!

Državni posao

Prema njegovim rečima, uvođenjem ovih normi neće se lekarima zabraniti da rade privatno, ali ističe on, pre svega se moraju zbrinuti pacijenti sa državnim osiguranjem.

- Ne može lekar u državnoj instituciji da obavi manje pregleda jer se čuva da bi radio privatno. Naravno, niko ne brani lekarima da rade privatno, ali prvo moraju da se posvete pacijentima u državnim ustanovama. To znači da je potrebno tačno odrediti koliko jedan lekar za mesec dana mora da obavi pregleda ili intervencija. Nije važno da li je u pitanju doktor opšte prakse ili specijalista. Takođe, potrebno je precizirati koliko hirurg treba da uradi lakših, koliko srednje teških, a koliko ekspertskih operacija i na osnovu toga će primiti platu. Ne može neko da obavi manji broj pregleda u državnoj ustanovi jer žuri u drugu ordinaciju, a da dobije pun lični dohodak iz državne kase - objašnjava dr Đerlek i dodaje:

- Niko ne želi da zabrani lekarima ono što im zakon dozvoljava, a to je da rade i privatno. U državnoj instituciji biće promenjen i način finansiranja. Uvodimo DRG - specijalni sistem koji tačno beleži ko i koliko radi. Na taj način će se bodovati njihov rad jer svaka operacija ili pregled imaju svoj bod u zavisnosti od težine i problematike svakog pacijenta. Kada se sve to uzme u obzir, na kraju će finansijska služba obračunati platu svakom pojedincu. To je jedini način da dođemo do toga da se prvo svi potrude da zarade platu u državnoj ustanovi, a posle im niko ne brani da rade u privatnim ordinacijama i bolnicama.

Direktor Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu profesor dr Zoran Perišić kaže za Informer da je ovo sjajna odluka jer će se konačno uvesti red i rad u velikim sistemima.

- Ovo je sjajna odluka i smatram da će dosta poboljšati učinak, a pre svega kvalitet rada lekara i pružanje usluga pacijentima. Nešto slično sam sprovodio u svojoj ustanovi i na mesečnom nivou pravio sistematizaciju rada. Tako da sam oduševljen što će to zaživeti i na zvaničnom nivou i što će se na osnovu kontrolnih sistema tačno znati ko je, koliko i kakvih pregleda i operacija uradio i koliko će biti plaćen. Nedopustivo je da, recimo, jedan hirurg za mesec dana nema dvocifren broj urađenih operacija. A tek da nema ni jednu intervenciju, što je takođe čest slučaj, već da samo obavlja specijalističke preglede. To se više neće tolerisati i plata će se zarađivati radom - ističe prof. dr Perišić.

Bez uskraćivanja

S druge strane, iako je ovo, kaže on, korisna odluka, zamenik direktora Zdravstvenog centra u Užicu dr Altan Hamidović navodi da ovu odluku treba pažljivo razmotriti.

- Verujem da će Ministarstvo zdravlja pronaći najbolji način da se zdravstveni sistem organizuje u službi korisnika zdravstvene zaštite, ali i ne uskraćujući prava zaposlenih da se bave i dopunskim radom na način kako je to zakonom propisano. Već postoji jasno definisan opseg posla za svakog lekara po vrsti specijalnosti, što je svakako već odrednica za procenu koliko svako od nas treba da bude angažovan na primarnom radnom mestu - napominje dr Hamidović.

Đerlek: Prioritet su domovi zdravlja

Mirsad Đerlek je naveo i da je prioritet da pacijenti budu zadovoljni i da će biti nastavljeno ulaganje u infrastrukturu zdravstvenih centara.

- Klinički centar u Nišu je odavno završen, a u Beogradu će biti za nekoliko meseci. U Kragujevcu očekujemo da do kraja godine bude raspisan tender za izvođače. Stabilizacija oko zakazivanja pregleda očekuje se u martu - kaže naš sagovornik.
On napominje i da će domovi zdravlja imati glavnu ulogu u lečenju pacijenata, posebno kada je reč o skrininzima.

- Domovi zdravlja nisu dovoljno iskorišćeni, a 60-70 odsto pacijenata možemo da zbrinemo na tom nivou - navodi Đerlek.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija