• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

06.02.2023

23:00

ŠTA SE VIŠE ISPLATI, KUPOVINA MALOG STANA U GRADU ILI KUĆE NA PERIFERIJI? Milica i Miloš dali odgovor na pitanje koje muči Srbe

Informer

Društvo

ŠTA SE VIŠE ISPLATI, KUPOVINA MALOG STANA U GRADU ILI KUĆE NA PERIFERIJI? Milica i Miloš dali odgovor na pitanje koje muči Srbe

Podeli vest

Milica i Miloš Šundić su mladi bračni par koji se odlučio za izgradnju kuće na periferiji Novog Sada

Da li se više isplati kupovina malog stana u gradu ili izgradnja kuće negde na periferiji - dilema je sa kojom se tokom potrage za odgovarajućom nekretninom suočavaju mnogi građani, naročito poslednjih meseci zbog enormnog rasta cena kvadrata.

Iako oni koji se odluče za izgradnju kuće mogu računati na veći komfor i kvadraturu koju ne bi mogli da priušte kupovinom stana, do krova nad glavom im je potrebno vreme i strpljenje, koji neretko nemaju cenu.

U zavisnosti od tipa gradnje put do kuće može biti dug i više od dve godine, a u nepovoljne okolnosti mogu se uračunati i potraga za majstorima i varljive cene građevinskog materijala. S druge strane, izgradnjom kuće budući vlasnici najčešće imaju mogućnost da sebi obezbede i parking mesto koje bi im prilikom kupovine stana dodatno ispraznilo novčanik.

Milica i Miloš Šundić su mladi bračni par koji se umesto kupovine stana odlučio za izgradnju kuće na periferiji Novog Sada. Iz Crne Gore u Srbiju su se doselili 2018. godine. Već naredne godine kupili su plac, a u izgradnju svog doma od 182 kvadratna metara do sada su uložili oko 70.000 evra. Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda u Novom Sadu je prosečna cena kvadrata 1.643 evra, što znači da bi ova porodica mogla za isti novac da kupi stan od oko 40 kvadrata. Izgradnjom kuće su dobili mnogo više prostora, dvorište i parking koji bi još dodatno morali da plate, ali za Euronews Srbija kažu da izgradnja kuće nije tekla glatko.

- Jako smo naivno ušli u celu tu priču s obzirom da gotovo ništa nismo znali o gradnji kuće i traženju placa - kaže Milica Šundić.

Nekoliko meseci su tražili plac i na kraju našli odgovarajući na periferiji. Dvoumili su se između montažne i zidane kuće. Montažna, kažu, ima bolju izolaciju, proces gradnje je brži, ali je za istu neophodno odmah izdvojiti sav novac. Odlučili su se za zidanu kuću, za koju bi, kažu, u slučaju prodaje mogli da dobiju čak 40 odsto novca više.

Plac i takse najskuplje stavke

- Montažna kuća se gradi oko dva meseca i teško da tu može da dođe do nekih izmena. Mi smo hteli veće prozore, veće portale, crni krov, što je teže u ta dva meseca odraditi. U to vreme nije bilo ni kredita za montažne kuće. Bila je varijanta da zidamo i sa ytong blokovima, ali to je malo skuplja varijanta. Među razlozima zbog kojih smo se odlučili da izgradnju kuće je bio i parking, kojeg je u Novom Sadu u današnje vreme sve teže naći, a kad kupujete stan, parking mesto se naplaćuje 10.000 i više - kaže Marko.

Ko se upusti u proces gradnje kuće moraće da izdvoji nekoliko hiljada evra na "papirologiju" - od izrade projekta, preko građevinske dozvole, do priključaka za vodu, struju i kanalizaciju. Za porodicu Šundić najskuplje stavke koje su morali da plate su bile plac od pet ari koji je koštao 11.500 evra i taksa za komunalno opremanje od 10.000 evra. Milica i Miloš odlučili su se da je plaćaju u ratama narednih 20 godina. Gotovinsko plaćanje bi ih koštalo 30 odsto manje.

Na građevinsku dozvolu su, kažu, čekali pola godine. Kada se sve stavi na papir, dolazi se do cifre od nekih 500 evra po kvadratu, što je u odnosu na trenutnu prosečnu cenu kvadrata u Novom Sadu gotovo četiri puta manje.

- Sad smo u fazi da dovedemo priključke, to nam je velika investicija, samo za vodu i kanalizaciju treba 2.500 evra, struja oko 1.000, gas takođe - priča Milica.

Plan je bio da izgradnju završe pre dve godine, ali još se nisu uselili. Razlog su, kažu, finansije, uprkos tome što su oboje zaposleni i rade kao programeri.

- Čak smo pokušavali da podignemo kredit, ali banke za takvu gradnju ne daju kredit, osim ako nemate neku hipoteku koja može da pokrije taj kredit, ali mi pošto smo se tek doselili nemamo nikakvu hipoteku na teritoriji Srbije - priča Miloš.

RGZ: Povoljnije cene samo na periferiji

Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda kaže za Euronews Srbija da je rešavanje stambenog pitanja oduvek bilo izazov za sve mlade ljude koji pokušavaju da formiraju porodicu i svoj krov nad glavom, ali da je on poslednjih godina sve veći, pod pritiskom drastičnog rasta cena kvadrata.

- Situacija sa građevinskim zemljištem, na osnovu našeg izveštaja pokazuje da je prošle godine došlo do pada prometa građevinskog zemljišta, odnosno broja ugovora, ali da je u njihovu kupovinu uložena veća količina novca, što znači da su cene građevinskog zemljišta u Beogradu i Srbiji skočile. To govori da je jako veliki pritisak, zbog ogromne tražnje - kaže Štrbac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
TADIJA ZEMUN

pre 1 godinu

gde ce crnogorci,nego u SRBIJU,sto ne ostadoste kuci svojoj.....valjda ce doci dan,kad ce neko ukinuti dvojna drzavljanstva,pa za strance(koji su posedovali ista) podici porez na bar 30%-50% od cene nekretnine,onda ce sami da beze iz SRBIJE....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija