• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

12.02.2023

07:00

"POREMEĆAJI LIČNOSTI JAVLJAJU SE JOŠ U PERIODU OBDANIŠTA!" Profesor psihologije napravio profil dece koja siluju, roditelji obratite pažnju na OVO!

Shutterstock

Društvo

"POREMEĆAJI LIČNOSTI JAVLJAJU SE JOŠ U PERIODU OBDANIŠTA!" Profesor psihologije napravio profil dece koja siluju, roditelji obratite pažnju na OVO!

Podeli vest

Profesor psihologije dr Radomir Čolaković za Informer navodi da se poremećaji ličnosti javljaju još u obdaništima, zbog čega ga nije začudila prijava roditelja čija deca pohađaju vrtić "Povratak prirodi" koja tvrde da njihovu decu seksualno napastvuju dva petogdoišnjaka.

Naš sagovornik navodi da deca u ovoj dobi najviše uče poprincipu imitacije. 

- Ako u svom okruženju imaju takvo ponašanje, oni ga jednostavno i oponašaju. Preuzimaju od roditelja patološko ponašanje kao model i oni ne vide ništa sporno u njemu. Ovo što su roditelji u prijavi naveli da je majka jednog od dečaka koji je navodno napastvovao vršnjake, na društvene mreže postavljala polu-nage fotografije možda nekome deluje smešno, ali meni kao psihologu mnogo govori. Neprimereno ponašanje i te kako utiče na razvoj dece- kaže dr Čolaković.

Naš sagovornik navodi da ako su navodi roditelja tačni, vaspitačice moraju da odgovaraju. Kako objašnjava, one su napravile propust, jer su odmah na prve optužbe roditelja trebale da naprave "mini eksperiment"

- Morale su da samu ostave grupu u kojoj je prijavljen ovaj slučaj i da iz prikrajka posmatraju ponašanje dece. Verujte, tada bi otrkili da li među dece ima onih sa devijantnim ponašanjem. Sa decom koja su osumnjičena da su napastvovala drugu decu mora mnogo da se radi kao kao i sa njihovim roditeljima. Nije lako danas naći dobrog dečjeg psihologa, ali deca koja su doživela napstvovanje bez gubljenja vremena moraju dobiti stručnu pomoć. Njima će sigurno biti prepisana i terapija. Ovo su traume koje ostaju za čitav život i koje će ona potisnuti u sebi, ali zauvek će im se vraćati slike zlostavljanja. Psihička trauma je mnogo složana stvar koja zahteva dugogodišnje prevazilaženje. U praksi je poznato da trauma koju smo doživeli u detinjstvu može da se javi čak i u vidu zdrastvenog problema mnogo kasnije u životu- kaže dr Čolaković. 

Profesor psihologije koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri radio u mnogim obrazovnim ustanovama ističe da bi naš obrazovni sistem konačno trebalo da se uvede određeni sadržaj seksualnog vaspitanja i obrazovanje.

Foto: Informer

Podsećamo, otac (44) dečaka (5) sa Voždovca je pre dve nedelje prijavio da se njegov sin vratio iz privatnog vrtića u Zemunu sa povredama u vidu crvenila anusa.

- Dete je ispričalo ocu da ga je jedan držao za ruke, a drugi mu skinuo pantalone i gurao prste u anus. Rekao je da se dečak vratio iz vrtića sa povredama u blizini analnog otvora, za koje tada nije rekao kako ih je zadobio. Otac kaže i da dete nije vodio kod lekara, već da su povrede sanirali sami - kazao je izvor upoznat sa slučajem.

I nekolicina ostalih roditelja je uputila prijavu da sumnjaju da su i njihova deca napastvovana.

S druge strane u vrtiću "Povratak prirodi" navode da do napastvovanja nije došlo. 

- Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika Predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece. Stručni saradnici i vaspitači su sa decom radili na edukaciji i prevenciji takvih oblika ponašanja. Kroz razgovore su deca podstaknuta da radoznalost ispolje na socijalno poželjan način, takođe predocene su im posledice narušavanja sopstvene i tuđe intime (zdravstvene, higijenske, kao i emocionalne posledice). Uzimajući u obzir razvojni uzrast dece, molimo vas da situaciju posmatramo objektivno, u cilju izbegavanja etiketiranja dece, i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju. Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor. Komunikacija roditelja putem Viber grupa, na osnovu površnih i netačnih informacija, dovela je do nekonstruktivnog delovanja i širenja panike medu roditeljima.U cilju jačanja međusobnog poverenja, uz poštovanje privatnosti svakog deteta i njegove porodice, molimo vas da nam se blagovremeno obratite ukoliko imate potrebu za individualnim sastankom- kazali su u vrtiću.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Nije lako danas naći dobrog dečjeg psihologa, ali deca koja su doživela napstvovanje bez gubljenja vremena moraju dobiti stručnu pomoć. Kako će dobiti stručnu pomoć, kad je teško naći stvarno stručnog psihologa?

Rade R

pre 1 godinu

Sve boleštine kreću iz kuće! A takvo ponašanje je naravno boleština! A kad se prenosi sa generacije na generaciju, ta boleština se sve više pojačava! A mi se kao društvo ne bavimo lečenjem, odnosno, iskorenjivanjem takvih boleština!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija