• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

14.02.2023

07:00

DOBRO RAZMISLITE, BANKE NUDE PRODUŽETAK ROKA OTPLATE POZAJMICA... OLAKŠICA SKUPO KOŠTA! Rata 100 manja, a kredit skuplji 6.500 evra

Društvo

DOBRO RAZMISLITE, BANKE NUDE PRODUŽETAK ROKA OTPLATE POZAJMICA... OLAKŠICA SKUPO KOŠTA! Rata 100 manja, a kredit skuplji 6.500 evra

Podeli vest

Oni koji imaju teškoće u vraćanju kredita mogu da podnesu zahtev da im ono se prolongira

Građani koji imaju poteškoće u otplati kredita mogu da produže rok otplate svojih obaveza, ali to će ih debelo koštati!

Procena banke

Banka procenjuje da li postoje okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja klijenta
Ivana Joksimović, NBS


Tako, na primer, oni koji su uzeli stambenu pozajmicu od 33.000 evra mogli bi produženjem roka otplate da smanje svoju ratu za 100 evra, ali će ih na kraju kredit koštati 6.500 evra više, kažu stručnjaci!

Manje je više

Produženje smanji ratu, ali na kraju izađe skuplje jer se plati veća kamata banci
Dejan Gavrilović


Slično važi za gotovinske kredite u dinarima. Kredit od 500.000 dinara sa rokom otplate na pet godina i produžetkom od godinu dana košta čak 33.000 dinara skuplje nego bez odlaganja otplate.

Banka procenjuje

Narodna banka Srbije (NBS) utvrdila je uslove ko i na koliko vremena može da pomeri plaćanje pozajmice, ali odluku o konkretnom klijentu donosi svaka banka. Za gotovinske i potrošačke kredite otplata je produžena devet godina, za auto kredite jedanaest, dok je otplatu stambenih kredita moguće produžiti pet godina.

U NBS kažu da svako ko podnese zahtev za odlaganje plaćanja pozajmice mora da navede razlog.

- Svako ko potražuje ovu vrstu olakšice potrebno je da upozna banku sa okolnostima zbog kojih nije u mogućnosti da redovno izmiruje svoje obaveze. Nakon toga banka procenjuje da li postoje okolnosti koje utiču na pogoršanje finansijskog položaja klijenta, pa u skladu sa tim donosi se odluka - kaže Ivana Joksimović iz Sektora kontrole NBS.

Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum, navodi da građani najpre treba da imaju u vidu da ova bankarska olakšica košta.

- To je jedno prepakivanje obaveza gde ćete vi sada plaćati manje, ali na kraju puta ćete efektivno platiti više. Na primer, za jedan prosečan stambeni kredit u Srbiji koji iznosi oko 33.000 evra, ako ga produžite sa 10 na 15 godina, vi ćete u ovom momentu po ovim kamatnim stopama platiti 100 evra manje mesečnu ratu, što je dobro, ali ćete ukupno platiti 6.500 evra više banci - kaže Stakić.

I u Udruženju korisnika bankarskih usluga "Efektiva" navode da se zbog konstantnog poskupljenja bankarskih usluga nameće potreba za olakšicama. Ipak, upozoravaju građane da budu oprezni.

- Korisnik može da napravi restrukturiranje kredita, odnosno da produži rok otplate, u slučaju da upadne u probleme i ne može redovno da plaća rate. Ipak, produženje roka otplate ne znači i smanjenje kamatnih stopa. To produženje smanji ratu, ali na kraju izađe skuplje jer se plati veća kamata banci - navodi Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva".

Uskoro će padati

I pored svega, dobra vest za građane jeste da bi rast kamata na kredite uskoro mogao da bude zaustavljen, kao i da bi moglo da dođe do pada iznosa rata.

- Moja poruka je - strpimo se još nekih šest meseci do godinu dana. Proći će ovo, a onda će rate ponovo početi da padaju - smatra generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Primer stambenog kredita sa produženjem roka otplate


iznos kredita: 33.000 evra
produženje roka sa 10 na 15 godina
mesečna rata: niža za 100 evra
ukupno za vraćanje: 6.500 evra više nego bez produženja roka

Primer keš kredita sa produžetkom roka otplate


iznos kredita: 500.000 dinara
produženje roka otplate sa 60 na 71 mesec
mesečna rata niža za 1.200 dinara
ukupno za vraćanje: 33.000 dinara više nego bez produžetka roka

Kada dužnik može da dobije produženje


* ako ima probleme u izmirivanju obaveza
* ako se proceni da će probleme u izmirivanju imati uskoro
* ustupak se može odobriti samo jednom




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
midland

pre 1 godinu

Trebate li zajam? Ako da, kontaktirajte nas na: stefanopessina0010@gmail.com

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija