• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.02.2023

20:22

Ministarstvo i Telekom Srbija: Da digitalna rešenja prate gradnju puteva i pruga

informer

Društvo

Ministarstvo i Telekom Srbija: Da digitalna rešenja prate gradnju puteva i pruga

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i direktor kompanije „Telekom Srbija“ Vladimir Lučić potpisali su danas Memorandum o saradnji na polju razvoja i primene digitalnih rešenja u oblasti saobraćaja, infrastrukture i komunalne delatnosti. Cilj je da infrastrukturni projekti koje država realizuje kroz digitalna rešenja budu dostupniji građanima

Ministar Vesić je poručio da Srbija ove godine u infrastrukturu ulaže 3,6 milijardi evra, što je više nego sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno.

Ocenio je da je to rezultat vizije predsednika Aleksandra Vučića da svi delovi Srbije budu saobraćajno povezani.

Dodao je da saobraćajna povezanost znači nova radna mesta, a onda to znači veće plate i bolji životni standard.

- Važno je da postojeću infrastrukturu koju gradimo, i održavamo. Važno je partnerstvo sa Telekomom, jer je ta kompanija lider modernih i smart tehnologija u ovom regionu. Domaća je kompanija koja zapošljava domaće stručnjake i potpuno je prirodno da sa Telekomom Srbije sarađujemo kada su u pitanju smart i digitalna rešenja za naše puteve - rekao je ministar.

 Vesić je istakao da je želja da u budućnosti bude korišćeno sve više pametnih rešenja.

- Da tako naši putevi postanu dostupniji građanima, i da preko novih  digitalnih tehnologija nudimo građanima koji koriste naše puteve i pruge nove pogodnosti - rekao je on. 

Foto: informer

Istakao je da za Ministarstvo ne postoji pogodniji partner od Telekoma Srbije za ovaj posao.

- Telekom Srbija je jedan od pokretača razvoja zemlje. Sa razvojem infrastrukture Telekoma, posao dobija domaća industrija, a sa razvojem njihovih smart-pametnih rešenja naši stručanjaci, naši mladi, ostaju u zemlji i rade ovde za našu državu - poručio je Vesić.

Istakao je da Memorandum nikako neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

- Već u narednim mesecima ćemo izaći sa aplikacijama i zajedničkim rešenjima i zajedno sa Telekomom raditi na razvoju novih rešenja, kako bi infrastruktura koju gradimo bila dostupnija građanima - zaključio je on.

Foto: informer

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić je istakao da je na ovaj način ukazana čast toj kompaniji koja je regionalni lider i što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prepoznalo značaj digitalnih tehnologija i servisa u budućnosti.

- Telekom Srbije je nosilac digitalne transformacije u ovom delu Evrope. Mnogo ulažemo u taj segment. Preko našeg Fonda, finansiramo startap ideje iz domena digitalnih servisa - rekao je on.

 Dodao je da će u narednih desetak godina doći do velikih promena u digitalnoj transformaciji i do četvrte industrijske revolucije, te da su  pametni gradovi već sadašnjost, a da će uskoro i automobili imati samostalno upravljanje.

- Telekom kao društveno odgovorna kompanija smatra da treba sa državnim organima da podeli svoju viziju i pravac tehnološkog razvoja kako bi zajedno uspeli da napravimo što više digitalnih servisa koji bi za građane imali praktičnu primenu - poručio je on.

Najavio da će timovi Ministarstva i Telekoma u budućnosti raditi na što više takvih servisa kako bi se ulaganja u infrastrukturu još više približila građanima.

Kao primer dosadašnje dobre saradnje naveo je uspostavljanje odličnog interneta na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad urađeno za Srbija voz, što je zatim preraslo i u servis onlajn kupovine karata.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija