• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.03.2023

12:27

TRŽIŠTE NEPOKRETNOSTI U SRBIJI SNAŽNO RASTE! Građani sve manje koriste kredite za kupovinu, najskuplji stan prodat za VIŠE OD 2 MILIONA EVRA!

printscreen

Društvo

TRŽIŠTE NEPOKRETNOSTI U SRBIJI SNAŽNO RASTE! Građani sve manje koriste kredite za kupovinu, najskuplji stan prodat za VIŠE OD 2 MILIONA EVRA!

Podeli vest

Tržište nepokretnosti u Republici Srbiji nastavlja sa rastom već četvrtu godinu zaredom i to mereno brojem ostvarenih transakcija prometa i ukupne vrednosti kupoprodaja, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda za 2022. godinu. Najskuplje nekretnine, mereno cenom po metru kvadratnom, i dalje su u Beogradu i to u kompleksu "Beograd na vodi" gde je postignuta cena od 10.400 evra po kvadratnom metru. Najviše plaćen pojedinačni stan, ukupne površine 383 m2, plaćen je 2.469.888 evra, u istom kompleksu.

Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2022. dostigla je 7,5 milijardi evra, što je 22% više u poređenju sa 2021.

Vrednost transakcija u pojedinim segmentima tržišta po vrstama nepokretnosti u 2022. godini u odnosu na 2021. povećao se za 26% kada su u pitanju stanovi, 56% garažni prostori, tržište poslovnih prostora poraslo je za 28%, građevinskog zemljišta za 23%, dok je vrednost prometovanih kuća zabeležila povećanje od 11%.

Nivo cena nepokretnosti u Srbiji snažno raste

Nivo cena nepokretnosti u Srbiji u protekloj godini beleži snažan rast, za razliku od tržišta nepokretnosti u većem broju evropskih zemalja, gde je pod uticajem pre svega rasta kamatnih stopa došlo do znatnog usporavanja rasta ili čak pada – kako cena tako i obima transakcija.

Broj ostvarenih transakcija na nivou cele zemlje je, takođe, i dalje u porastu, ali slabijem nego u prethodnim godinama.

Broj kupoprodaja u 2022, je sa ukupno 140.561 realizovanih transakcija, povećan za svega 1,8% u odnosu na 2021.

Prodaja stanova povećana je za 3%, garažnih prostora za 23%, poslovnih prostora za 2%, dok je broj prodatih kuća ostao na istom nivou kao prethodne godine. Broj transakcija kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta porastao je za 5%, dok je kod prodaje građevinskog zemljišta zabeležen pad od 6% godišnje.

Teritorijalno, najviše prodaja nepokretnosti ostvareno je u Vojvodini (35% svih kupoprodaja), Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (25% svih kupoprodaja), Gradu Beogradu (24%), dok su Južna i Istočna Srbija zabeležile najmanji broj transakcija (16%).

Najveći međugodišnji rast broja kupoprodaja zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije za 4,7%, zatim u Beogradu za 4,4%, Šumadije i Zapadne Srbije za 0,2%, dok je u regionu Vojvodine nije bilo promene u odnosu na 2021. godinu.

Foto: Informer

Beograd na vodi

Kupovina nekretnine u "Beogradu na vodi" posebno primamljiva

Najskuplje nekretnine, mereno cenom po metru kvadratnom, i dalje su u Beogradu i to u elitnom kompleksu "Beograd na vodi" gde je postignuta cena od 10.400 evra po kvadratnom metru. Najviše plaćen pojedinačni stan, ukupne površine 383 m2, plaćen je 2.469.888 evra, u istom kompleksu.

Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine "Legat" navodi da ne čudi što su baš u "Beogradu na vodi" prodati najskuplji kvadrati. On dodaje da je ulaganje u stan jedno od najisplativijih ulaganja u ovom kriznom periodu, a da je kupovina nekretnine u "Beogradu na vodi" posebno primamljiva.

- Nema sumnje da je stvar prestiža kupiti stan u ovom luksuznom delu grada. Sa ovim nekretninama teško da može da bude greške. Na dobroj su lokaciji, pruža se odličan pogled, blizu je šetalište. Očigledno da ima ljudi koji mogu to da plate, a posebno sada u vreme krize, svi koji imaju novac ulažu u nekretnine - kaže naš sagovornik.

Na području Prvog osnovnog suda u Beogradu zabeležen je najveći broj kupoprodajnih ugovora, a najveći broj ugovora, ukupno 2.465, zaključeno je u kancelariji Javni beležnik Srbislav Cvejić.

Smanjena upotreba kreditnih sredstava

Upotreba kreditnih sredstava za finansiranje kupovine nepokretnosti u 2022. godini je smanjena za 2% u odnosu na prethodni period.

U 2022. godini 11% svih nepokretnosti u Republici Srbiji kupljeno je uz učešće kredita, naspram 13% u 2021. godini.

Iz kreditnih sredstava najčešće su kupovani stanovi, 26% svih kupoprodaja stanova u 2022. (5% manje nego u 2021).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 1 godinu

Ma sigurno će od legalnog posla neko za keš da kupi stan!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija