• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.03.2023

11:58

(VIDEO) VMA obeležava 179 godina postojanja! Vukosavljević: Trudimo se da idemo u korak sa svetom

Printscreen

Društvo

(VIDEO) VMA obeležava 179 godina postojanja! Vukosavljević: Trudimo se da idemo u korak sa svetom

Podeli vest

Vojnomedicinska akademija obeležava 179 godina postojanja. Načelnik VMA, profesor Miroslav Vukosavljević kaže za RTS da su prošle godine obavili preko 250.000 pregleda, kao i da je bilo više od 37.000 prijema na hospitalno lečenje i preko 22.000 operacija. Nada se i da će do kraja godine krenuti sa renoviranjem te zdravstvene ustanove, a najavljuje i prijem novih kadrova.

Profesor Miroslav Vukosavljević kaže da će 179. rođendan VMA obeležiti svečano i radno.

- Od 13 časova počinje svečanost u našem amfiteatru, sa resornim ministrom Milošem Vučevićem na čelu, kako bismo se zahvalili svima onima koji su teško radili svih ovih godina, a naročito 2022. godine - rekao je Vukosavljević.

Govoreći o prošloj godini, navodi da su obavili preko 250.000 pregleda, kao i da je bilo više od 37.000 prijema na hospitalno lečenje i preko 22.000 operacija.

- Bilo je od operacija katarakti, gde se trudimo svojski da smanjimo liste čekanja, pa do najtežih operacija velikih tumora, laporaskopskih procedura u urologiji u grudnoj hirurgiji -  dodao je Vukosavljević.

Uveli su i nove metode u urologiji, oftalmologiji i drugim granama medicine, a načelnik VMA kaže da time pacijenti kraće čekaju, ali i da su brže i olakšane operacije, kao i da je manji broj bolničkih dana.

- To su te minimalno invazivne tehnike koje svuda u svetu preovlađuju, pa tako i mi se maksimalno trudimo da idemo u korak sa tim - dodaje.

"Reformisali smo centar za transplantaciju"

Nabavljena je i nova oprema, a Vukosavljević ističe da se trudi da "svaka organizaciona celina bude zanovljena u toku godine bar sa nekim malim delom opreme".

- Mi smo radili prošle godine i završavamo ove godine kapitalno opremanje, promenili smo kompletno sve uređaje za sterilizaciju koji su žila kucavica hirurškog bloka, što nije mala stvar. Potom krećemo na velika kapitalna opremanja tipa radioterapije. I vraćamo stari sjaj na VMA i kroz liniju za izradu lekova u našoj službi za farmaciju - ističe Vukosavljević za RTS.

Кada je reč o transplantacijama, Vukosavljević kaže da su nabavili uređaje koji su neophodni za transplantaciju.

- Očekujemo danas da se pusti u rad, zajedno sa angio-salom, aparat za zračenje krvnih produkata, pi-si-ar testovi za pre i posle transplantirane osobe što će nam dati kompletnu samostalnost uz hirurške timove – da budemo svoji na svome - naglašava Vukosavljević.

Ističe da tu nije reč samo o organima, već i o ćelijama i tkivima, kao i da posle jednog perioda zatišja, koji je bio prouzrokovan pandemijom, sada nastavljaju sa procedurama.

- Imamo definisane timove, reformisali smo centar za transplantaciju, uključujemo se maksimalno u bitku sa Ministarstvom zdravlja - poručuje Vukosavljević.

Кolike su liste čekanja 

Govoreći o listama čekanja u toj zdravstvenoj ustanovi, načelnik VMA kaže da su nema listi čekanja kada je reč o vojnim osiguranicima, a da su za civilne osiguranike one svedene na minimum.

- Za civilne osiguranike za operaciju katarakte čeka 1.890 ljudi. Mi to možemo u toku ove godine sve da operišemo i radimo na tome da ih više ne bude - dodaje Vukosavljević.

U planu je i renoviranje VMA, a Vukosavljević kaže da je izabran zvanični konsultant koji na tenderu treba da izabere najpovoljnijeg ponuđača i izvođača radova.

- I da do kraja godine, nadam se, krenemo u realizaciju prijekta - rekao je Vukosavljević.

Ističe da imaju dovoljno kadrova, kao i da zaposleni VMA napuštaju uglavno odlaskom u penziju.

- Mada se svi trude da ostanu sa nama i dalje, mi produžavamo na zakonski način ugovore koliko možemo. Кadrovskim planom popune je predviđen prijem 250 lica u toku ove godine - naglasio je Vukosavljević.

Dodaje i da je VMA predala spisak za prijem 244 osobe nadležnoj Upravi za vojno zdravstvo.

- To su lekari, sestre i prateći neophodni kadar, na primer inženjeri elektrotehnike kojih nema. Prema tome, VMA je i dalje magnet za prijem i za posao - zaključio je Vukosavljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija