• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.03.2023

16:49

GRAĐANI UŠTEDELI VIŠE OD PRIVREDE! Evo koje državne institucije su potrošile najmanje struje!

Društvo

GRAĐANI UŠTEDELI VIŠE OD PRIVREDE! Evo koje državne institucije su potrošile najmanje struje!

Podeli vest

Državne institucije koje su ostvarile najveću uštedu struje u januaru bile su Predsedništvo od 38,3 odsto i Ministarstvo rudarstva i energetike od 24 odsto, u odnosu na isti mesec prethodne godine, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

U objektima koji su u nadležnosti Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, prosečna ušteda je iznosila 16,3 odsto ili 0,3 GWh manje u odnosu na januar 2022. godine.


Najveće uštede većih potrošača ostvarili su, posle Predsedništva i Ministarstva rudarstva i energetike, Uprava za agrarna plaćanja - 20,9 odsto, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija - 19,9 odsto, zgrada Vlade Srbije u Nemanjina 11 od 19,1 odsto, Ministarstvo finansija od 18,6 odsto i Palata Srbija od 15,5 odsto.


Takođe, u januaru ove godine građani Srbije su za svoja domaćinstva ostvarili značajna smanjenja računa za električne energije, odnosno kupci koji su bili aktivni i u januaru 2022. i u januaru 2023. godine. 
Od domaćinstava koja su mogla da ostvare uštedu električne energije u januaru u odnosu na januar 2022. godine, više od 40 odsto njih ostvarilo je smanjenje električne energije veće od pet odsto u odnosu na potrošnju u januaru 2022. godine.


Zatim, 20 odsto domaćinstava ostvarilo je popust od 15 odsto, devet odsto ostvarilo je popust od 20 odsto i 15 odsto domaćinstava ostvarilo je popust 30 odsto.
Na komercijalnom snabdevanju u periodu oktobar 2022 - januar 2023. godine ostvareno je smanjenje potrošnje od prosečno 105 GWh mesečno, odnosno 6,25 odsto. 


U vladi napominju da je povećan broj mernih mesta za oko 7,27 odsto.
Zanimljiv je podatak da su građani u periodu oktobar - januar 2022/2023. uštedeli više od privrede, to jest 9,54 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17