• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

07.03.2023

07:00

SRBIJA U POSLEDNJE DVE GODINA PREOKRENULA "ODLIV MOZGOVA"! Vratilo se 15.000 više radnika nego što je otišlo

Društvo

SRBIJA U POSLEDNJE DVE GODINA PREOKRENULA "ODLIV MOZGOVA"! Vratilo se 15.000 više radnika nego što je otišlo

Podeli vest

U Srbiju se od oktobra 2020. do istog meseca prošle godine vratilo 15.000 više radnika nego što je otišlo. Srbija tako postaje zemlja povratka, a razlog za to nije pandemija koronavirusa, već bolji uslovi za život i rad, kažu u organizaciji "Tačka povratka".

U ovoj organizaciji, koja pruža pomoć onima što se vraćaju u Srbiju, kažu da je među povratnicima najviše visokoobrazovanih, i to IT stručnjaka, mašinskih inženjera i medicinskih radnika. Uglavnom se vraćaju iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Velike Britanije, a glavni motiv su mogućnost rada u dobrim kompanijama kao i bolji uslovi za život.

Vraćaju se inženjeri

Saša Stefanović je pre sedam godina poslom otišao u Švedsku. Brzo je napredovao i za tri godine dobio je grupu majstora kojima je bio rukovodilac. Hvali švedsku disciplinu, poštovanje ugovora i isplatu tačno u dan. Ali posle sedam godina ipak je odlučio da se vrati i da u Srbiji osnuje porodicu.

Razlog za povratak

* karijera
* studije
* porodica
* povezanost s prijateljima i bliskim osobama

- Uvideo sam da poslednjih godina Srbija napreduje, otvorile su se mnoge strane kompanije i ima posla. Tako sam se vratio i osnovao porodicu u svojoj zemlji. Kada sam otišao u Švedsku, bila je velika razlika u plati između naše zemlje i Švedske, ali sada više nije - kaže on.

Ivan Brkljač, direktor organizacije "Tačka povratka", kaže za Informer da se vratio i veliki broj studenata koji su završili studije, zahvaljujući brzoj nostrifikaciji diploma.

- Ono što smo nekada govorili - da "odliv mozgova" predstavlja problem - sada više i nije toliki problem zato što mi, zapravo, imamo priliv visokoobrazovanih. Nekima je motiv za povratak to što sve više kompanija u svetu, posebno u oblasti informacionih tehnologija, uvodi rad na daljinu. Za neke je to proširenje porodice jer u Srbiji postoji "baka servis", a i usluge vrtića ili bebi-siterki manje koštaju nego, recimo, u Britaniji ili Americi, gde na to odlazi gotovo jedna cela plata. Bez obzira na motive, sa novim znanjima i iskustvima koja donose država je na dobitku - kaže Brkljač.

Udobniji život

Nebojša Atanacković ispred Unije poslodavaca kaže da su u Srbiji sada mnogo bolje mogućnosti za zapošljavanje, kao i da na Zapadu ne prednjače više sa zaradama kao što je to bilo nekada.

Carinske olakšice kao beneficija

Carinske olakšice su među najznačajnijim beneficijama za građane iz dijaspore koji žele da se vrate u Srbiju. Poslednjim izmenama Uredbe o carinskim povlasticama u 2019. godini limit za oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina na predmete domaćinstva koji se uvoze iz inostranstva podignut je sa 5.000 evra čak na 20.000 evra, za sve koji su u inostranstvu proveli do 10 godina. Za građane Srbije iz dijaspore koji su živeli u inostranstvu duže od 10 godina taj limit je u potpunosti ukinut.

- Više i ne čudi što sve veći broj naših ljudi odlučuje da se vrati u zemlju. Odnos plate i troškova života sada je na našoj strani. Lakše se dolazi i do posla. Došao je veliki broj stranih kompanija, otvorena su mnoga radna mesta i sada je moguće dobiti bolje uslove na poslu. Ja imam prijatelje koji su ceo radni vek proveli u Kanadi, a sada žele da se vrate u Srbiju i oni takođe ističu da mnogi naši ljudi, kako mladi tako i stariji, razmišljaju o povratku, jer su se uslovi za život promenili i poboljšali - ističe Atanacković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija