• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

15.03.2023

13:44

PADA LI CEO FINANSIJSKI SVET?! Posle bankrota SVB, sve se ruši kao kula od karata: Akcije banaka po Evropi u minusu i do 25 %, mnogima stopirana trgovina, investitori u PANICI

printscreen

Društvo

PADA LI CEO FINANSIJSKI SVET?! Posle bankrota SVB, sve se ruši kao kula od karata: Akcije banaka po Evropi u minusu i do 25 %, mnogima stopirana trgovina, investitori u PANICI

Podeli vest

Posle bankrota američke banke Silicon Valley Bank, sve se ruši kao kula od karata. Akcije banaka po Evropi u minusu su i do 25 odsto, mnogim bankama stopirana je trgovina na berzama, investitori širom sveta su u panici.

Nakon turbulentnog vikenda, bankarski sektor i finansijsko tržište Evrope danas su osvanula u "duboko negativnoj teritoriji". Prema podacima evropskih berzi, maltene sve akcije beleže pad. Tako je na primer pan-evropski Stoxx 600 index pao danas za 2,6 odsto, FTSE 100 za 2,29 odsto, frankfurtski DAX za 2,7 odsto...

Prema proceni CNBC-a, ukupan pad akcija bankarskog sektora u Evropi pao je za 6 odsto. Neslavni predvodnik potencijalnog "kolapsa" finansijskog sistema Evrope je švajcarska banka "Credit Suisse" koja je danas na samom početku trgovanja zabeležila gubitak od čak 20 odsto, nakon što su najveći akcionari banke najavili da više neće "sipati" novac u nju.

Da stvar izgleda strašnije, nekoliko banaka pored Credit Suisse danas su obustavile trgovinu njihovim akcijama i drugim hartijama, kako bi zaustavili čini se strahovit pad na berzama.

Sa druge strane, Azijska tržišta i tamošnji indeksi su tokom prethodne noći zabeležili dobre rezultate, kao i Wall Street na kom su vrednosti akcija banaka odskočile nakon turbulentnog vikenda.

Ipak, na američkoj berzi svi fjučersi su se opasno približili nultoj stopi prinosa, ili pak u pojedinačnim slučajevima pali ispod nule. Takođe, akcije na američkoj berzi su prošle nedelje pale najviše od septembra prošle godine.

Kako objašnjava za "Blic Biznis" Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum, jedan od pokretača ovog pada jeste panični napad investitora i strah od domino efekta pada SVB, ali ističe da je posredi nešto drugo.

- Druga stvar je poslovanje Credit Suisse, čiji pokazatelji poslovanja su negativni u poslednje 3 godine. Čitav ovaj pad je negativna reakcija na najavu najvećeg akcionara Credit Suisse koji je rekao da banka više ne može da računa na dokapitalizaciju i to je izazvalo masovno povlačenje - ističe Stakić.

Credit Suisse u minusu od 24 odsto!

Prema najsvežijim podacima sa berzi, Credit Swiss je u 11 sati zabeležio pad od čak 24 odsto vrednosti svojih akcija, i tamošnja berza je u više navrata danas gasila trgovanje akcijom kako, dodaju stručnjaci CNBC, ne bi dotakla dno.

Najveći investitor u Credit Suisse, koji se banci priključio tokom njene potrage za svežim kapitalom prošle godine, rekao je da ne može da pruži švajcarskoj banci veću finansijsku pomoć.

- Ne možemo jer bismo prešli iznad 10 odsto. To je regulatorno pitanje - rekao je u sredu predsednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairi.

Kako je prokomentarisao Naim Aslam, glavni investicioni službenik u Zaie Capital Markets, povodom ovog dešavanja postoji niz zabrinutosti.

- Prvo trgovci su zabrinuti da li će Credit Suisse moći da preživi s obzirom na to da su njegove akcije danas pale dvocifreno. Drugo pitanje je pitanje pooštravanja monetarne politike koje brine trgovce u Evropi dok mnogi i dalje veruju da će ECB uraditi ono što najbolje radi, juri "krivu inflacije - rekao je Aslam.

Banke obustavljaju trgovinu

Više evropskih banaka danas je obustavilo trgovinu svojim akcijama i drugim hartijama od vrednosti uključujući Credit Suisse, UniCredit, Monte dei Paschi, BNP Paribas, Societe Generale.

Trgovanje francuske bankarske grupe BNP Paribas zaustavljeno je nakon što su akcije pale za sada već 10,8 odsto, prenosi u najnovijem tvitu Disclose.tv.

Pala i cena nafte

Bankarski bankroti u Americi oborili su cenu nafte. Barel na evropskom tržištu jutros je još jeftiniji - 79 dolara, a cena je juče put pala ispod 80 dolara od februara 2021. godine, a ne tako davno išla je i do 120. Da li je to signal i za Srbiju i kakve cene treba očekivati na našem tržištu.

Cena nafte u Londonu pala je juče ispod 80 dolara po barelu prvi put od početka februara, nakon kolapsa banke Silicijumske doline koji je uneo dodatne turbulencije na tržištima energenata. I jutros vidimo pad - barel je na londonskom tržištu 78 dolara.

Američke vlasti žure da ojačaju poverenje u bankarski sistem i spreče da se kriza prelije i na druge banke, dok je grupa Goldmen Saks odustala od poziva na povećanje kamatne stope Federalnih rezervi sledeće nedelje zbog postojećih turbulencija.

Kako će ovo dešavanje uticati na sutrašnju odluku ECB pročitajte OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija