• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.03.2023

17:41

AMBULANTE PUNE, PACIJENATI SE ŽALE NA DVA SIMPTOMA, SVE SU ČEŠĆI! Direktorka KBC otkriva šta je okidač i ko da se pazi

Društvo

AMBULANTE PUNE, PACIJENATI SE ŽALE NA DVA SIMPTOMA, SVE SU ČEŠĆI! Direktorka KBC otkriva šta je okidač i ko da se pazi

Podeli vest

Prolećni umor se odnosi na stanje zamora, smanjene energije ili depresije, a povišene temperature koje donose prvi dani proleća utiču i na srce.

Prolećne temperature umnogome utiču na naše zdravlje, a naročito na srce. Kako da ga čuvamo u narednom periodu, otkrila je direktorka Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“, doc. dr Marija Zdravković, ističući da su ambulante i hitne službe prepune pacijenata.

- Uglavnom se žale na pojačan zamor, nedostatak snage, brzo umaranje u fizičkim poslovima, vrlo često i na neku nelagodnost u grudima koju ne opisuju kao bol, već neprijatnost, iliti aritmije zbog kojih često dolaze, a često bivaju i hospitalizovani - istakla je dr Zdravković za RTS.

U poslednjih desetak dana, dodaje doktorka, od kada su česte promene vremenskih prilika, vidno je povećan i broj pacijenata sa infarktom, ali očigledno da je vreme samo okidač za neke probleme na srcu koje nosimo, a koji se ispoljavaju u ovim situacijama kada imamo jako tople dane, a hladna jutra i večeri.

Najviše problema imaju hronični bolesnici, pre svega hipertoničari, koji najburnije reaguju na ove oscilacije, tako da kada naglo zahladi, ambulante su prepune.

Foto: Promo

Sve se više građana javlja na pregled

- Tu su i pacijenti koji imaju aterosklerozu, zakrečenje krvnih sudova. Sve više je mlađih ljudi sa uznapredovanim promenama na krvnim sudovima i ta granica koja je nekada važila da se ti problemi javljaju oko 65. godine, ona se nažalost pomera na 50. godinu - napomenula je dr Zdravković.

Zdrav stil života je preporuka svih lekara, ali doktorka je upozorila da nikako ne menjamo terapiju ukoliko već imamo prepisanu, kao i da ako osećamo tegobe, da se javimo lekaru.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nataly

pre 1 godinu

Bilo bi dobro kada bi ste smeli da neke simptome povežete sa mRNA sredstvom pod nazivom vakcina.

pitagovnara

pre 1 godinu

Auuuu kako vi lazete. To je odgovor svima onima koji su se vakcinisali !!! Kako ste ih sve prevarili !!! Doći ćete na naplatu !!! Pred Bogom !!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija