• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

23.03.2023

22:22

ČULI SMO JAKU EKSPLOZIJU, NEBO SE NIJE VIDELO OD DIMA! Meštani iz sela Osonica kod Ivanjice i 24 godine od NATO agresije strahuju za svoje živote

RINA, Zoran Sinko

Društvo

ČULI SMO JAKU EKSPLOZIJU, NEBO SE NIJE VIDELO OD DIMA! Meštani iz sela Osonica kod Ivanjice i 24 godine od NATO agresije strahuju za svoje živote

Podeli vest

Sutra se navršava tačno 24 godine od kako su NATO bombe zasule Jugoslaviju u marztu 1999. godine.

Iako je od stravičnog bombardovanja prošlo više od dve decenije meštani ivanjičkog sela smatraju da i dalje nisu potpuno bezbedni.

Vojni objekat koji se nalazi na brdo zvanom Naočari bio je bombardovan, a žitelji tvrde da se na tom tlu još uvek nalaze sredtsva koja nisu eksplodirala i predstavljaju opasnot za zdravlje i bezbednost.

- Te martovske večeri sedeli smo u dvorištu, čuli smo prvo nenormalan zvuk, kao da se probija zvučni zid. Tog trenutka u celoj Ivanjici nestalo je struje i tada je odjeknula prejaka detonacija. Nebo se nije video, oko kasarne je bio dim a iz njega izbijala vatra. Jasno nam je bilo da je pogođen vojni objekat i da od njega nije ostalo ništa. Prva raketa koja je pala, pogodila je pravo u centar i sve sravnila, a kasnije je padalo još nekoliko koje su pogađale naokolo - kazao je za RINU, Dragojlo Gavrilović, meštanin sela Osonica.

Foto: RINA

Dragojlo Gavrilović

Samo pukom srećom nije bilo žrtava. Prema rečima meštana hangari sa naftom bili su ispražnjeni, a vojska nije bila na položaju.

- Kada zakoračimo oko kasarne ne osećamo se bezbedno. I dan danas se plašimo da sa traktorima uđemo u naše njive, a da ne aktiviramo neku kasetnu bombu. Problem je što taj teren još uvek nije ispitan detaljno, kako bi se mi osetili sigurnije kada prolazimo. Treba postaviti tablu i naznačiti da je deo teritorije opasan, često tim putem prolazi mehanizizacija, brojni meštani tu imaju imanja - dodao je Gavrilović.

Foto: RINA

On kaže da su osim straha, posledice bombardavnja i mnogo dalekosežnije.

- Strahujemo da su se ti otrovi od posledica bombardovanja slivali u dolinu Ivanjice i da je zbog toga u narednim godinama osam ljudi obolelo od raka, a kasnije su i preminuli - kaže Dragojlo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija