• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2023

09:21

OD 1. APRILA NOVE CENE VOŽNJE AUTOPUTEVIMA KROZ SRBIJU! Putarina skuplja 14%,  od Beograda do Niša 1.014, do Subotice 730 dinara

Tanjug

Društvo

OD 1. APRILA NOVE CENE VOŽNJE AUTOPUTEVIMA KROZ SRBIJU! Putarina skuplja 14%, od Beograda do Niša 1.014, do Subotice 730 dinara

Podeli vest

Bolje će proći oni koji putarinu plaćaju elektronski, preko TAG ure|aja jer će za njih poskupljenje biti manje, tačnije osam odsto

Putarine u Srbiji od 1. aprila biće skuplje za 14 odsto. Tako će vožnja autoputem od Beograda do Niša poskupeti sa 890 na 1.014 dinara, dok će deonica od prestonice do Preševa biti skuplja za oko 200 dinara i iznosiće 1.698 dinara.

Ko putuje od Beograda do Subotice, moraće ubuduće da plati 90 dinara više, jer će putarina skočiti na 730 dinara.

Bolje će proći oni koji putarinu plaćaju elektronski preko TAG uređaja, jer će za njih putarina poskupeti za osam odsto.

Foto: tanjug

Od ponedeljka TAG uređaji i u Pošti

 

JP "Pošta Srbije" i JP "Putevi Srbije" u nedelju će potpisati ugovor o poslovnoj saradnji koji će omogućiti prodaju uređaja za elektronsku naplatu putarine (ENP) na šalterima u pošti već od ponedeljka.

- Potpisivanjem ugovora o poslovnoj saradnji "Pošte Srbije" i "Puteva Srbije", građani će od ponedeljka, 27. marta, biti u prilici da uređaje za elektronsku naplatu putarine, tzv. TAG uređaje, kupe i na šalterima pošta širom Srbije - navedeno je u saopštenju nacionalnog poštanskog operatera.

TAG uređaj za elektronsko plaćanje putarine u Srbiji koji će se naći u prodaji na šalterima JP "Pošta Srbije" po ceni od 2.022 dinara.

Ovo je, inače, nova odluka Vlade Srbije i stupiće na snagu sedam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", tako da bi novi iznosi trebalo da se primenjuju od početka aprila. Putarina će najviše poskupeti za 200 dinara, a na najfrekventnijim deonicama, u proseku, biće viša za 100 dinara.

"Putarina se povećava za 14 odsto onima koji naknadu za korišćenje autoputa ne plaćaju putem uređaja za elektronsku naplatu putarine ENP, dok će vozači koji koriste taj uređaj imati poskupljenje od osam odsto" navodi se u saopštenju Vlade.

Računica

Najavljeno poskupljenje putarine već je bacilo građane u računanje koliko će ih putovanje po Srbiji koštati od idućeg meseca. Tako će, primera radi, putarina za autoput "Miloš Veliki" od Beograda do Čačka poskupeti na 535 dinara.

Foto: tanjug

Za deonicu puta Beograd - Niš putarina sada iznosi 890 dinara, a sa poskupljenjem će biti 1.014 dinara. Do Novog Sada će prolazak biti skuplji 33 dinara i nova cena će iznositi 273 dinara. Od Beograda do Preševa će, umesto 1.490 dinara, putarina iznositi 1.698 dinara. Za deonicu puta Beograd - Dimitrovgrad sada je cena 1.310 dinara, a sa poskupljenjem će biti 1.493 dinara.

Od Beograda do Šida će, umesto 420 dinara, vozači putničkih automobila morati da plate 479 dinara.

Ulaganje


Sav taj novac biće uložen u održavanje putne mreže i nove projekte.
Zoran Drobnjak

Podsetimo, putarine su poslednji put poskupele 2021. godine, i to za nešto manje od dva odsto, dok su pre toga cene skočile 2019. godine, za 12 odsto. Bilo je najava da ćemo nove cenovnike imati od početka ove godine, ali to se nije desilo, pa će poskupljenje uslediti od aprila.

 

 

Nova ulaganja

Kako je ranije za Informer istakao v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, sa ovim poskupljenjem u kasu "Puteva" stižu sredstva za nova ulaganja u infrastrukturu.

- Sa novim cenama putarina očekujemo više prihoda u ovoj godini. To je važno jer će sav taj novac biti uložen u održavanje putne mreže i nove projekte - rekao je Drobnjak.

On je dodao da podizanje putarina znači i unapređenje putne mreže, što je veoma značajno.

- Imamo sada već dosta urađenih autoputeva i treba da imamo dovoljno novca za održavanje. Sve ćemo to uložiti u održavanje autoputeva - kaže Drobnjak.

Putarina je, inače, jedna od naknada za korišćenje javnih dobara. Njen iznos utvrđuje se po kilometru za svaku kategoriju vozila. Za prvu A kategoriju - motocikle sada iznosi 2,07, za prvu kategoriju - putnička vozila 4,14 dinara. Treća kategorija vozila - autobusi i kamioni pređeni kilometar plaćaju 6,21 dinar, a četvrta kategorija - kamioni i autobusi sa prikolicom - 12,43.

Foto: Tanjug

Novi iznosi putarina


Putarine za putnička vozila
DEONICA                           CENA          NOVA CENA BEZ TAGA         NOVA CENA SA TAGOM
Beograd - Preševo             1.490                    1.698                                1.609
Beograd - Niš                    890                       1.014                                961
Beograd - Novi Sad            240                       273                                   259
Beograd - Subotica            640                       730                                   691
Beograd - Čačak                470                       535                                  508
Beograd - Dimitrovgrad     1.310                     1.493                               1.415
Beograd - Šid                    420                        479                                   453
* iznosi su u dinarima


Putarine za kamione i autobuse
DEONICA                          CENA               NOVA CENA BEZ TAGA         NOVA CENA SA TAGOM
Beograd - Preševo             4.460                       5.084                                4.816
Beograd - Niš                    1.380                       1.573                                1.490
Beograd - Novi Sad              720                          820                                   777
Beograd - Subotica            1.900                       2.166                                 2.052
Beograd - Čačak                1.400                       1.596                                1.512
Beograd - Dimitrovgrad      3.930                       4.480                                4.244
Beograd - Šid                    1.290                        1.470                                1.393
* iznosi su u dinarima
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Neno

pre 1 godinu

Vozim po Evropi gore je svuda skuplja trebalo je ići na 30 posto da se puni budžet,jedino je nemačka gratis ipak su oni druga dimenzja

Aleksandar

pre 1 godinu

Svetski lopovi oderu te za jedan dan koliko kosta u Madjarskoj 7 dana.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija