• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.Matijašević

29.03.2023

06:45

RODITELJI, PAŽNJA! Mutiranim virusom zaraženo više od 100 mališana

Freepik.com

Društvo

RODITELJI, PAŽNJA! Mutiranim virusom zaraženo više od 100 mališana

Podeli vest

Američka groznica se brzo širi vrtićima, a glavni simptomi su temperatura, bol u grlu, dijareja i jeziva ospa po telu.

Više od 100 mališana u poslednje tri nedelje zarazilo se "američkom groznicom", koja hara vrtićima po Srbiji, upozoravaju lekari.

Prvi znaci bolesti nalik su na običan sezonski grip, međutim nakon nekoliko dana javlja se i jeziva ospa po telu, koja svrbi i boli.

Takozvani američki virus se najčešće javlja u kolektivima, kod dece predškolskog uzrasta i prenosi se prljavim rukama, kapljičnim putem ili direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Najstrašnije je to, napominju stručnjaci, što se zaraza širi "preko noći".

Foto: Freepik.com

Šta je američka groznica?

Ovo zarazno oboljenje dobilo je ovaj naziv jer je baš u Americi, pre desetak godina, ovaj virus prvi put i izolovan, a stalnim mutacijama prenosio se dalje.
Uzrokuju ga virusi, i to koksaki virusi i enterovirusi, mada i drugi sojevi ovih virusa mogu da budu uzročnici bolesti. Period inkubacije traje tri do šest dana i za to vreme se javljaju nespecifični simptomi kao što su povišena temperatura, bol u grlu, pojačan sekret u nosu.
Pored toga, može da se javi malaksalost, muka, povraćanje i gubitak apetita. Na kraju se javlja ospa na dlanovima, tabanima i oko usana i u usnoj duplji, a može da se javi i na drugim delovima tela, uglavnom na donjem delu leđa, na preponama, laktovima i kolenima. Promene su prvo tačkaste i crvene, a onda nastaju plikovi. Bolest je jako zarazna i širi se direktnim kontaktom, preko predmeta gde se nalaze virusi, kapljičnim putem ili preko stolice zaražene osobe. Najjače delovanje je na proleće i u ranu jesen.

Ozbiljno stanje

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava da je reč o veoma ozbiljnom zaraznom oboljenju, koje napada decu. Najjače delovanje "američke groznice" je, dodaje on, upravo na proleće.

- Bilo je pitanje dana kada će se ovo virusno oboljenje pojaviti i kod nas, u vrtićima. Za tri nedelje imao sam već nekoliko slučajeva zaražene dece. Klinička slika je uglavnom ista kod svakog deteta i predstavlja kombinaciju stomačnog virusa i respiratorne infekcije - povišena temperatura, bol u grlu, curenje nosa, malaksalost, povraćanje, dijareja i nakon nekoliko dana ospa po telu koja svrbi i boli. Kod nekih se čak može javiti i loš apetit, gađenje na hranu i loš san, što mališanima dodatno otežava oporavak. Kod ovog oboljenja je opasan period inkubacije, jer je dovoljno tri dana samo od kontakta sa zaraženim detetom da dođe do daljeg širenja. Period širenja bolesti podseća na morbile, što dodatno daje na težini ovoj bolesti - objašnjava dr Milićević.

Foto: Shutterstock

Tri dana

Dovoljno je samo tri dana od kontakta sa zaraženim detetom da dođe do daljeg širenja
Saša Milićević

On ističe da je vrlo važno da roditelji obrate pažnju i ukoliko primete bilo koji od navedenih siptoma izoluju dete i tako spreče širenje groznice.

- Zato je važno da roditelji povedu računa ovih dana i da ukoliko primete i najmanji simptom infekcije, izoluju dete kako se groznica ne bi dalje širila. Potrebno je da se pojača higijena ruku, da se unose vitamini, jede zdrava hrana, ne mnogo jaka, da piju dosta tečnosti, ceđenih sokova i čajeva i dovoljno spavaju. Jer je loš imunitet idealan za napad ovog oboljenja i širenje njenih ćelija - objašnjava pedijatar. 

Foto: Shutterstock

Na pitanje da li "američka groznica" može da napadne i odrasle i koliko je opasna, odgovara:

- Kao i svako zarazno oboljenje i ovo je opasno za odrasle, a pogotovo za stare ljude koji imaju narušeno zdravlje ili su hronični bolesnici. Ukoliko bi dete donelo ovu groznicu iz vrtića, postoji bojazan da se zaraze i ostali članovi, a da kod starijih dođe i do razvijanja teške kliničke slike - ističe dr Milićević.

Simptomi bolesti

Simptomi američke groznice:
* curenje nosa
* bol u grlu
* temperatura
* povraćanje
* osip po telu
* gubljenje apetita
* loš san

Foto: Pixabay

Brzo se širi

Sa dr Milićevićem je saglasna i doktorka Biserka Obradović. Prema njenim rečima, ovo je virusna ospa koja se brzo širi.

- Javljaju se povišena temperatura, kijavica, zapušen nos, bol u mišićima... Kada je reč o crvenim tačkicama koje se pojavljuju na rukama i nogama, baš sam imala pacijenta sa tim. To može da se javlja čak i asimptomatski. To tačkasto ispoljavanje se javlja kao kod gnojne angine, kao kod šarlaha. Dakle, to je u stvari virusna osipna groznica - ističe dr Obradović.

Ona navodi da je oporavak brz kod dece, ali da je drugačije kada su u pitanju odrasli.

- Kod dece sve to traje vrlo kratko, oni se brzo oporave, traje dva do pet dana. Međutim, oni donesu iz vrtića ili škole svojim roditeljima, bakama i dekama. E onda kod njih to duže traje i prolongira se sa bakterijskim superinfekcijama, a odrasli se ne leče adekvatno, idu na posao, prenose kolegama i to onda duže traje - zaključila je dr Obradović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija