• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Polovni automobili

30.03.2023

15:27

PARKIRANJE NA TROTOARU, DOZVOLJENO ILI NE!? Pitanje koje večno muči vozače, zakon kaže jedno, ali šta se dešava u praksi?!

printscreen

Društvo

PARKIRANJE NA TROTOARU, DOZVOLJENO ILI NE!? Pitanje koje večno muči vozače, zakon kaže jedno, ali šta se dešava u praksi?!

Podeli vest

Parkiranje nije ozbiljan problem samo u centralnim delovima većih gradova. Naprotiv! I periferija i prigradska naselja veliku muku muče sa parking mestima.

Upravo zbog te muke se vozači snalaze kako znaju i umeju, a to snalaženje vrlo često podrazumeva parkiranje na trotoaru.

Šta kaže zakon?

Zakon kaže da je trotoar posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka. Dakle, "prvenstveno" - ne isključivo. 

Zakon čak i dozvoljava parkiranje na trotoaru, ali samo pod jasno određenim uslovima: Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza.

Kada je parkiranje na trotoaru dozvoljeno?

Mora da postoji saobraćajni znak da je dozvoljeno parkiranje, da se auto parkira uz ivicu kolovoza i mora da ostane najmanje 1.6 metara slobodnog prostora za pešake. Sa druge strane, vozači kažu da jednostavno nemaju gde da parkiraju. Često ni traženje parkinga daleko od kuće/stana ne pomaže.

Jednostavno, mnogo je više automobila nego regularnih parking mesta, bez obzira da li se plaćaju ili ne.

Parkiranje na trotoaru je dozvoljeno isključivo:

1) ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom
2) ako ostaje slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara
3) ako taj prolaz nije uz ivicu kolovoza

Pešaci, naravno, imaju puno pravo da kažu da ih takva objašnjenja ne interesuju. Oni imaju pravo po zakonu da se slobodno kreću trotoarom.

Foto: printscreen

Naći parking postaje sve veći problem za vozače

Šta je rešenje?

Rešenja nema na vidiku, nažalost, iako se o ovom problemu govori već dugo. Podzemne garaže u centru svakog grada sa nedostatkom parkinga neće pomoći onima koji ne žive u blizini takve garaže. Generalno, ovaj problem postaje sve veći. Možda je stoga vreme za neka "iracionalna" rešenja, pošto već ne možemo da nađemo racionalna?

Na primer, da se ulica koja je posebno problematična pretvori u jednosmernu, a traka koja je sada "višak" pretvori u parking.

Uostalom, to je recept koji su vozači samoinicijativno počeli odavno da primenjuju na nekim lokacijama. Jedino što ulica nije zvanično jednosmerna iako ima samo jednu traku, pa se problem mimoilaženja rešava na razne načine.

Takođe bi bar malo pomoglo kada se na parkinzima ne bi sadilo drveće između parking mesta, pošto zauzima mnogo prostora. I neretko svojim korenjem izdigne podlogu toliko da je parkiranje pored drveta gotovo nemoguće. Tu između brojnih pešaka i ponekih dečjih kolica slalom voze automobili, kombiji i kamioni koji snabdevaju prodavnice, pekare, itd.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

RODITELJI, VRLO JE VAŽNO! AKO VAŠE DETE IGRA OVU IGRICU, ODMAH JE BRIŠITE! Popularna je u Srbiji, a na njoj vrebaju pedofili!?
Društvo

RODITELJI, VRLO JE VAŽNO! AKO VAŠE DETE IGRA OVU IGRICU, ODMAH JE BRIŠITE! Popularna je u Srbiji, a na njoj vrebaju pedofili!?

Ako imate decu, verovatno ste čuli za igru koja se zove Robloks. Robloks, koji je namenjen deci od osme godine pa naviše, ima već 30 miliona aktivnih korisnika. Ova onlajn igra je trenutno jedna od najpopularnijih u Srbiji i svetu, i ona omogućava deci da stvaraju i virtuelnu komuniciraju... Ali stručnjaci upozoravaju koliko može biti opasna i da iza nje "vrebaju" upravo pedofili!

30.03.2023

14:51

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija