• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

04.04.2023

10:17

MNOGI STAVILI LETNJE GUME, A SNEG OKOVAO SRBIJU! Vozači u strahu od kazne, Okanović otkriva da li krše zakon

printscreen

Društvo

MNOGI STAVILI LETNJE GUME, A SNEG OKOVAO SRBIJU! Vozači u strahu od kazne, Okanović otkriva da li krše zakon

Podeli vest

Sneg koji je jutos napadao u Srbiji napravio je probleme vozačima, a mnogi se pitaju da li mogu biti kažnjeni zbog korišćenja letnjih guma. Tim povodom razgovarali smo sa Damirom Okanovićem iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Srbiju je jutros prekrio sneg, a zbog otežanih uslova na kolovozima došlo je do nekoliko saobraćajnih nezgoda. 

Na autoputu Miloš Veliki zbog udesa koji je izazvao šleper saobraćaj je u potpunom prekidu i stvorena koje kolona duga preko pet kilometara. Kod Dobanovačke petlje prevrnuo se kamion, a u saobraćajnoj nesreći kod Galenike jedna osoba je povređena.

Snežno nevreme napravilo je kolaps na ulicama širom Srbije i zadalo probleme vozačima, a posebno onima koji su već skinuli zimske gume.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Letnje gume po snegu

Korišćenje zimskih guma obavezno je po zakonu do 1. aprila kada se menjaju letnjim pneumaticima, a od tog datuma zimski pneumatici nisu obavezni u slučaju da se na putu nalazi led i sneg.

Ipak, mnogi vozači pitaju se da li mogu biti kažnjeni zbog korišćenja letnjih guma u zimskim uslovima vožnje.

- Ko danas učestvuje u saobraćaju sa letnjim gumama nije u prekršaju, ali je u velikoj opasnosti - kaže za Informer.rs Damir Okanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Iako vozači koji u zimskim uslovima vožnje koriste letnje gume ne mogu biti kažnjeni, Okanović savetuje da se zimski pneumatici koriste kada ima snega. 

Foto: rina.rs

Cena zamene guma

Na oglasnicima u Srbiji se može naći ponuda zamene zimskih guma, a cena zamene zimskih guma na letnje gume, po jednom točku, iznosi od 400 do 600 dinara, zavisno od toga da li je u pitanju čelična ili aluminijumska felna. Ova se cena odnosi na gume prosečnih dimenzija (15" i 16"), dok za gume većih dimenzija, kao i nestandardne dimenzije zamena kod vulkanizera iznosi i 1.500-2.000 dinara po točku. U ovu cenu uračunata je usluga balansiranja i montaža/demontaža.

Kako navode vulaknizeri većina vozača u Srbiji još uvek nije stavilo letnje gume, što je olakšavajuća okolnost s obzirom na današnje uslove vožnje.

Onima su koji su skinuli zimske pneumatike savetuju vraćanje posebno ako putuju na planine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin

pre 1 godinu

Čista birokratija i otimanje para od zakona a ovaj Damir misli da je popio pamet celog sveta (juče je samo što to nije mogao da natera ljude da zamenu gume savetovao kako je to dobro zamenuti zimske za letnje radi sigunosti a šta će danas da kaže kad su ljuddi nagrabusili i što niije narucio kod boga da nepafa sneg) pametnjakovic hoće li on odgovarati za ovakve ggovore i savete.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija