• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/valjevonadlanu.rs

05.04.2023

18:37

ŠTA AKO VAM DRVO PADNE NA AUTOMOBIL!? Evo kako naplatiti štetu

Rina

Društvo

ŠTA AKO VAM DRVO PADNE NA AUTOMOBIL!? Evo kako naplatiti štetu

Podeli vest

Neočekivani i veliki sneg za ovo doba godine lomi grane i stabla pod svojom težinom, a neretko pri padu završe na nekom automobilu. Mnogo automobila je oštećeno, a ljudi su u panici da li će i na koji način moći da nadoknade pričinjenu štetu.

Ako dođe do pada drveta ili grana sa drveta zbog snega, vetra ili iz nekog drugog razloga štetu možete da naplatite. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da je najpre vlasnik dužan da preduzme procenu da li je drvo ispod kojeg parkirate vaš automobil sklono padu.

- Vlasnik drveta dužan da preduzima procene da li je ono sklono padu, i da preduzima sve mere odgovornosti za njega. Ukoliko se drvo nalazi na javnoj površini, odgovornost za njega snose grad ili lokalna samouprava - rekao je on i dodao:

Foto: rina

Sneg je iznenada pao u aprilu, a širom Srbijom nevreme je izazvalo da padaju i stabla

- Ako drvo padne na vozilo, potrebno je najpre pozvati policiju na uviđaj, kako bi se napravio zapisnik, kao i veštak koji će proceniti štetu. Prvo se vozač u mirnom postupku obraća odgovornom licu, bilo da je to JKP ili fizičko lice. Ukoliko se to ne reši vansudski, onda je neophodna naplata štete pred sudom. Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ukoliko je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine (jer se auto može prodati u staro gvožđe), pa tako vlasnik dobija 30% manje vrednosti svog automobila. Sudski sporovi traju dve do tri godine.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da i ukoliko policija ne izađe da uradi zapisnik, možete da nadoknadite štetu.

- Potrebno je da pozovete policiju, ukoliko vam se ne jave ili ne izađu na lice mesta da urade zapisnik, slikajte vaš automobil, kao i to da ste pozvali policiju. Na osnovu toga vi možete sudskim putem da nadoknadite materijalnu štetu - istakao je profesor Vujanić i dodao:

Foto: Ustupljene fotografije/ Facebook/ Alo Pozega

Kako naplatiti štetu ako vam drvo padne na automobil?

- Uz to su vam potreban i tri svedoka, i onda će vam putem sudskog postupka biti nadoknađena šteta. Suština sudskih postupaka je u dokazima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija