• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.04.2023

22:30

PRVI TURBO KRUŽNI TOK U SRBIJI! Ovde važe posebna saobraćajna pravila, vozač mora dobro da razmisli pre nego što... (VIDEO)

printscreen instagram 192.rs

Društvo

PRVI TURBO KRUŽNI TOK U SRBIJI! Ovde važe posebna saobraćajna pravila, vozač mora dobro da razmisli pre nego što... (VIDEO)

Podeli vest

Na društvenim mrežama je počela da se deli fotografija izgradnje prvog turbo kružnog toka u Novom Sadu, na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice.

Po završetku radova biće postavljen i spomenik Nikoli Tesli na sredini kružnog toka. Ova vrsta kružnog toka razvijena je u Holandiji 2000. godine.

Jedna od prednosti "turbo" kružnih raskrsnica je ta što se ne zahteva od vozača da se prestrojavaju unutar same raskrsnice.

 

Umesto toga, vozači svoj pravac biraju pre nego što pristupe kružnom toku. Pre same raskrsnice, ali i u samom kružnom toku, signalizacijom je naznačeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka ulaska u kružni tok, pa sve do njegovog napuštanja.

- Predložena 'turbo' kružna raskrsnica ili kružna raskrsnica sa spiralnim kružnim tokom, jeste višetračna kružna raskrsnica, na kojoj su saobraćajni tokovi međusobno fizički odvojeni. Razdvajanje tokova u kružnom toku postiže se 'zaobljenim' ivičnjacima, koji sprečavaju preplitanje vozila kako na ulivu i izlivu tako i pri kretanju kroz sam kružni tok - navela je gradska uprava u opisu ovog projekta.

Odmah je usledila lavina komentara, od onih da se vozači ne snalaze ni u običnom kružnom, a kamoli u turbo toku, do onih koji su oduševljeni i jedva čekaju da se provozaju Novim Sadom, na baš ovom mestu.

Koji su vaši utisci u vezi ovog poduhvata? Podelite sa nama u komentarima!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija