• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

08.05.2023

23:03

"NASTAVA ĆE SE UVODITI POSTEPENO!" Ministarstvo prosvete se oglasilo o povratku dece u OŠ "Vladislav Ribnikar"

printscreen

Društvo

"NASTAVA ĆE SE UVODITI POSTEPENO!" Ministarstvo prosvete se oglasilo o povratku dece u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Podeli vest

Beogradska osnovna škola "Vladislav Ribnikar" od srede će biti otvorena za učenike, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete i preciziralo da to ne znači da od tog dana počinje i nastava, već da će se ona uvoditi "postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima".

U saopštenju se, takođe, napominje da je danas organizovan produženi boravak učenika od prvog do četvrtog razreda, u skladu sa Planom intervencije u krizi za tu osnovnu školu, u kojoj se prošle nedelje dogodilo masovno ubistvo.

"S obzirom na veliki broj dece i roditelja koji žele da dođu u svoju školu i pričaju sa svojim nastavnicima, a uz stav dečijih psihijatara, škola će od srede biti otvorena za svoje učenike. To ne znači da od tog dana počinje i nastava, već su rad i razgovori sa stručnjacima koji se organizuju u službi psihološke podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima" ističe se u saopštenju.

Nastava će se uvoditi postepeno

"Nastava će se uvoditi postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima. Na povratku dece u školu, ukoliko nisu spremna, niko ne insistira" dodaje se u tekstu.

Kako se navodi, organizovana stručna podrška profesionalaca iz domaćih najeminentnijih institucija koje se bave mentalnim zdravljem na raspolaganju je učenicima, nastavnicima i roditeljima upravo da bi im se pomoglo da se što pre oporave od traume.

Foto: Informer

"Takođe, nakon (u nedelju) održanog Saveta roditelja, većina roditelja je stava da je potreban povratak dece u školu, uz različite predloge o načinu organizacije nastave i školskog života. Ministarstvo naglašava da će se svaki potez i korak Školskog tima za krizne intervencije razmatrati sa roditeljima i nastavnicima OŠ "Vladislav Ribnikar", u najboljem interesu učenika. Takođe, škola i Školski tim će roditelje učenika obaveštavati putem redovnih kanala komunikacije" piše u saopštenju.

Ministarstvo, takođe, napominje da je danas počeo i prihvat učenika od prvog do četvrtog razreda, odnosno organizovan je produženi boravak, i biće realizovan svakog narednog dana.

"I u ovoj situaciji Ministarstvo prosvete i škola rukovode se preporukama i mišljenjem stručnjaka" ističe se u saopštenju.

Foto: Marko Đoković

Formiran Tim za psihološke krizne intervencije

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa OŠ "Vladislav Ribnikar"' i Školskim timom za krizne intervencije, formirali su Tim za psihološke krizne intervencije koji čine psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa, Filozofskog fakulteta i stručnjaka drugih relevantnih institucija.

 

Ovaj tim stručnjaka (psihologa, psihijatara, psihoterapeuta) su svakodnevno u školi od petka i pružaju svu stručnu neophodnu pomoć svima kojima je potrebna učenicima, nastavnicima, roditeljima. Taj vid podrške obezbeđen je i za naredni period.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija