• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: infomer.rs

11.05.2023

21:30

NEVEROVATAN SNIMAK IZ "RIBNIKARA" NASTAO U MARTU OVE GODINE! Kostini drugari dva meseca pre masakra pričali za poznatu TV kuću! A GDE JE ON?! (VIDEO)

Printscreen TV5monde, Tanjug

Društvo

NEVEROVATAN SNIMAK IZ "RIBNIKARA" NASTAO U MARTU OVE GODINE! Kostini drugari dva meseca pre masakra pričali za poznatu TV kuću! A GDE JE ON?! (VIDEO)

Podeli vest

Francuska televizijska stanica "TV 5 MOND" početkom marta je snimila reportažu o odeljenju VII/2 OŠ " Vladislav Ribnikar " u koje je išao Kosta K. koji je 3. maja ubio osam svojih drugara i čuvara škole, a ranio još pet učenika i nastavnicu istorije.

U velikoj reportaži poznate francuske televizijske kuće, Kostino odeljenje je izabrano kao jedno od najboljih u francuskom jeziku u elitnoj vračarskoj osmoletki. 

Na snimku koji je "TV 5 MOND" postavio na svoj Jutjub kanal vidi se kako deca uživaju dok im profesorka francuskog jezika drži čas, a može se primetiti da je Kosta K. izostao tog dana sa nastave. Za razliku od njega, sve njegove žrtve su na tom času pomno pratile nastavu, a u jednom trenutku izjavu na tečnom francuskom je dala i Adrijana D. koju je Kosta K. ubio u školi.

Francuski novinari u reportaži nisu krili oduševljenost Kostinim odeljenjem, koje ih je sa profesorkom francuskog jezika ugostilo u učionici. Kako su naveli, znanje Kostinih drugara iz ovog svetskog jezika je fascinantno.

Ispod ove reportaže na Jutjubu se svakog minuta nižu komentari i srpskih i francuskih korisnika koji izajavljuju žaljenje zbog masakra koji se dogodio u OŠ "Vladislav Ribnikar" .

Inače, kako se navodi na zvaničniom sajtu škole, francuski jezik se u ovoj osmoletki uči od prvog razreda i to šest časova nedeljno.

Dugi istorijat izučavanja francuskog jezika u "Ribnikaru"

Priča o nastavi na ovom jeziku počinje davne 1927. kada su na zahtev roditelja učenika tadašnje škole "Car Uroš" dovedene dve nastavnice francuskog jezika iz Francuske. Na osnovu sporazuma između vlade SFRJ i Vlade Republike Francuske od 16.6.1966. godine, na inicijativu Društva Jugoslavija-Francuska, a po odobrenju Republičkog sekretarijata za obrazovanje i kulturu SR Srbije, uz saglasnost SO Vračar, kasnije Beogradske zajednice obrazovanja, uz pomoć Prosvetno-pedagoškog zavoda u Beogradu, uvedeno je eksperimentalno izvođenje intenzivne nastave francuskog jezika, sa deset časova nedeljno u prvi razred školske 1966/67. godine u osnovnoj školi "Slobodan Princip Seljo" u Beogradu.

Foto: privatna arhiva

Posle uspešnog šestogodišnjeg rada po programu za intenzivno učenje francuskog jezika, Prosvetni savet SR Srbije je odobrio 1972. i nastavljanje izvođenja nastave po ovom programu od prvog do osmog razreda, sa deset časova u mlađim i šest časova u starijim razredima. Prema odobrenom programu, iste godine, u vezi sa pomenutim zakonom o oglednim školama i odeljenjima, SO Vračar proglasila je ovu školu oglednom - 1972. godine.

Kako se OŠ "Slobodan Princip Seljo" od 1.9.1975. integrisala sa OŠ "Aleksa Šantić", škola sada nosi naziv Ogledna osnovna škola "Vladislav Ribnikar". Ovu školu su posetile mnoge važne ličnosti iz Francuske, a među njima i supruga francuskog predsednika Žiskara D`Estena koja je bila u pratnji sa Jovankom Broz, francuska delegacija na čelu sa republičkim sekretarom za obrazovanje i kulturu, zamenik ministra za obrazovanje i kulturu Francuske, Čarpoint, predstavnici Ministarstva prosvete Francuske. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zemlja prokletih

pre 11 meseci

Jel' neko iz Vučićevog kartela išao da se upiše u knjigu žalosti ispred škole?Nismo ih videli tamo. Proklete su to duše kojima je stalo samo da ostanu što duže na vlasti i uzmu što više para po svaku cenu. Ne smem ni da zamislim kakvo će užasno prokletstvo stići Vučićev kartel i njihovo potomstvo, ali sami su to birali...

zoran

pre 11 meseci

Elitna škola kao što ste vi elitni novinari - svinjac na svakom koraku. Vi monstrumi ste kao puni empatije, zabrinutosti ... vi ste samo obična đubrad lažljiva koja mrzi svoj narod.

PRIJATELJI

pre 11 meseci

Они су наши ПРИЈАТЕЉИ, сем ЧАСНИ ИЗУЗЕТАКА! У првом Св. рату послали су нам муницију за топове, нису нам никад увели санкције, нису признали КиМ. Увек нас подржавају а и сада су уз нас око К и М. Дакле и ја ћу учити француски кад порастем. Сад сам тек навршио седамдесету!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija