• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: infomer.rs

15.05.2023

16:29

IZNENADIĆE VAS KOLIKO DECE ŽELE DA IMAJU MLADI U SRBIJI! Neočekivani rezultati istraživanja Ministarstva za brigu o porodici!

Pixabay

Društvo

IZNENADIĆE VAS KOLIKO DECE ŽELE DA IMAJU MLADI U SRBIJI! Neočekivani rezultati istraživanja Ministarstva za brigu o porodici!

Podeli vest

Istraživanje je sprovelo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i u saopštenju povodom Međunarodnog dana porodice ocenilo da mladi u Srbiji, "uprkos svim izazovima, imaju tradicionalna i zdravorazumska razmišljanja o porodici".

Gotovo svi mladi u Srbiji žele decu, i to bar dvoje, a 40 odsto želi troje i više, pokazuju rezultati istraživanja stavova o porodici u kojem je učestvovalo skoro 2.500 srednjoškolaca iz cele zemlje.
Rezultati istraživanja pokazali su i da 80 odsto mladih želi da se ostvari kao roditelj pre 30. godine, a 90 odsto misli da su najbolje godine za brak do 30. godine. Dve trećine ispitanika brak svojih roditelja smatra skladnim, dok je nešto više od pola ispitanika navelo da bi želelo da ima porodicu sličnih vrednosti kakva je ona iz koje potiču. Za 82 odsto ispitanika prva asocijacija za dete je radost, a većina anketiranih navela je i da roditelji imaju ključnu ulogu u tome kakve odluke donose.

Međunarodni dan porodice Srbija dočekuje sa statistikom da najveći broj porodica u Srbiji ima samo jedno dete. Oko 40 odsto očeva i majki gaji dvoje dece, a svega 6,7 odsto odlučuje se za troje. Četvoro mališana odrasta u 1,07 odsto domaćinstava, dok je broj porodica koje imaju četvoro, petoro ili više dece na nivou statističke greške.

Foto: Shutterstock

Mladi žele da imaju puno dece


Predsednik Udruženja za brak i porodicu Nebojša Savić tužno konstatuje da tragedija u beogradskoj osnovnoj školi, čiji je vinovnik trinaestogodišnji dečak, podseća da se samo u zdravim porodicama odgajaju zdrava deca.

- Ako se roditelji ne bave decom, neko drugi će se baviti njima. Mi smo društvo u kome porodice već tri decenije imaju dilemu kojim vrednostima treba da uče decu, jer se u javnom prostoru promovišu nasilje, brutalnost i mržnja. Iako u nekim porodicama postoje fizički zlostavljena i zanemarena deca, ona su ipak u manjini. Mnogo je više porodica u kojima deca dobijaju sve što im je materijalno potrebno, ali su emotivno zanemarena ili se roditelji nisu na adekvatan način bavili njima. Meni je drago što su u danima nakon tragedije u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' osvanuli plakati na kojima piše 'Razgovarajte sa decom', jer je konstruktivan razgovor rešenje za mnoge probleme. Međutim, kao porodični terapeut moram da skrenem pažnju na činjenicu da sa decom mora da se priča od pelena - čak i onda kada roditelju nije do priče ili smatra da je dete premalo ili preveliko za razgovor - ističe Savić.

On istovremeno konstatuje da je veoma mali broj roditelja danas u mogućnosti da razgovara sa decom, jer su fizički iscrpljeni, mentalno istrošeni i često funkcionišu uz sedative kako bi mogli da izađu na kraj sa frustracijama koje im nameće svakodnevica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija