• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

25.05.2023

08:15

STRELJAN BEZ SUĐENJA I MILOSTI, NI GROB MU SE NE ZNA Evo ko je Nedeljko Rakovički, prvi svetac iz Beograda još od srednjeg veka

printskrin

Društvo

STRELJAN BEZ SUĐENJA I MILOSTI, NI GROB MU SE NE ZNA Evo ko je Nedeljko Rakovički, prvi svetac iz Beograda još od srednjeg veka

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva dobila je novog sveca u liku Nedeljka Streličića, prvog sa teritorije Beograda još od srednjeg veka.

Ovog sveca su mučenički ubili komunisti 1945. godine i ostao je gotovo u potpunosti zaboravljen više od pola veka. Ni grob mu se ne zna. Sećanja na stradalnika Nedeljka čuvali su stanovnici i sveštenstvo Rakovice u Beogradu, mesto u kojem je ovaj sveštenomučenik proveo poslednje godine svog života. Otac Nedeljko je bio pravi srpski sveštenik, veliki borac za pravoslavlje, protivnik konkordata i komunizma. Poznat kao dobar propovednik, tokom rata uvek je koristio situaciju da u propovedima hrabri narod. 

Protođakon Ljubomir Ranković, kaže da je srpska crkva prepoznala žrtvu Nedeljka Streličića.
- Ubijen je pod lažnim optužbama, zbog varvarske ideologije čiji su izvršitelji sve radili da devastiraju vekovnu "majku srpskog naroda", koja ga je vodila kroz sve tmuše istorije. Mnogi su tada postradali samo zato što su bili antikomunisti. Nedeljko Rakovički je prvi mirski sveštenik koji je kanonizovan. Jedan od malobrojnih koji je bio u narodu i imao porodicu. To je divan gest naše crkve. Tokom Drugog svetskog rata je kao pravi pastir brinuo o svom narodu. Pomagao je ratnu siročad, udovice i siromašne građane. Brinuo je o njihovim životima, šta će jesti, čuvao ih, sakupljao priloge, misionario. Vernike je sabirao kao kvočka piliće - kaže Ranković.

Foto: Printskrin Youtube/Hram

Nedeljko Rakovički je rođen 26. februara 1907. u Pustom Šilovu, kod Medveđe. Školu je učio u Kosovskoj Mitrovici, zatim u Bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu i na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Rukopoložen je u čin đakona i jereja 1930. Bio je sveštenik u Prištini, pa paroh u Lapljem Selu. Najveći deo službe proveo je kao kneževački paroh u manastiru Svetog arhangela Mihaila u Rakovici. Uživao je veliko poverenje i naklonost patrijarha Varnave. Mada je 1941. godine bio izabran za paroha hrama Svetog Save u Beču, ratna dešavanja su ga sprečila da otputuje. Ostao je da pomogne svom narodu.

Foto: Printskrin Youtube/Hram

U martu 1945, komunisti su ga u večernjim satima odveli na informativni razgovor s kojeg se više nije vratio. Po svedočenju meštana Nedeljko je bio optužen da je ljotićevac, član Zbora, da je sarađivao sa četnicima... Ubrzo je streljan na Košutnjaku, bez suđenja i milosti, sa još dvojicom parohijana.

Njegovo telo, kao i drugih građana Rakovice, pokopano je u jednoj od mnogobrojnih tajnih grobnica koje su rasute po Beogradu. Posle višegodišnjeg truda da se rehabilituje, 2018. Viši sud u Beogradu usvojio je zahtev Crkvene opštine Rakovica, ukinuo presudu Višeg vojnog suda Jugoslovenske armije iz 1945. godine i posthumno mu vratio građanske časti.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija