• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.05.2023

06:55

"RADI TI, DIJETE, SVOJ POSAO!" Danas je Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački - Znate li ko je on?

printskrin/youtube

Društvo

"RADI TI, DIJETE, SVOJ POSAO!" Danas je Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački - Znate li ko je on?

Podeli vest

Vukašin Mandrapa, srpski seljak iz sela Klepci u Hercegovini, kanonizovan je 1998. godine za svetitelja, dobivši ime Sveti Novomučenik Vukašin Jasenovački koji se slavi 29. maja.

U fabrici smrti – Jasenovcu, zlikovac Žile Friganović, kada je video u koloni smrti starca koji spokojnog lica i u dubokom miru stoji u redu za mučenje, doveo ga je preko reda pred iskopanu jamu, gde su od ranog januarskog jutra klali i bacali nevine žrtve.

Pojava i blaženstvo kojim je odisao Vukašin, teralo je ustašu da traži da kliče "živio Pavelić". Kako Vukašin nije ništa odgovorio, on je mu je odsekao uvo. Ponovo je ponovio šta da kliče ili u protivnom otkinuće mu i drugo uvo. Međutim, novomučenik je i dalje ćutao. Mirnom i spokojnom Vukašinu ubica je sekao jedno po jedno uho i nos. Pod pretnjom da će mu srce iz grudi iskopati, ako ne oda pohvalu ustaškom vođi, blaženi mučenik je mirno izgovorio čuvenu rečenicu, koja se i danas pamti: "Radi ti, dijete, svoj posao". Ovaj odgovor razbesnio je ubicu, te je dalje nastavio krvnički, poput zveri da ga muči, sve dok Vukašin nije izdahnuo.

Foto: printskrin/youtube

Svetog mučenika Vukašina, sav srpski narod poštuje kao novomučenika. Njegova freska poodavno je naslikana u manastiru Svetog Arhanđela Gavrila u Zemunu. Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora srpske pravoslavne crkve, 1998 godine, Vukašin iz Klepaca, kao ispovednik unet je u Imenoslov Srpske pravoslavne crkve. Tim činom kanonizovan je u svetitelja, dobivši ime Sveti Novomučenik Vukašin,  koji se slavi 29 maja.

SPC ga je kanonizovala i proglasila za sveca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija