• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.07.2024

06:30

Danas je Sveta Agripina! Dan kad se ženama ispunjavaju sve želje

pritnskrin

Društvo

Danas je Sveta Agripina! Dan kad se ženama ispunjavaju sve želje

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svetu mučenicu Agripinu, hrišćansku svetiteljku iz 3. veka.

Sveta Agripina je bila hrišćanka rođena i odrasla u Rimu. Od ranog detinjstva vodila je život po hrišćanskim vrednostima i jevanđeljima.

Nakon što je počeo veliki progon hrišćana za vreme vladavine cara Valerijana i Agripina je uhvaćena i izvedena pred sud. Tamo je otvoreno govorila o svojoj veri i ljubavi prema Hristu i zbog toga strašno mučena. Predanje kaže da je udarana štapovima dok joj kosti nisu polomljene. Legenda još kazuje da joj se javio anđeo Božji i da ju je iscelio. Umrla je nakon novih muka kojima je bila izložena 275. godine.

Njene drugarice – Vasa, Pauna i Agatonika prenele su njene mošti na ostrvo Siciliju i tamo ih sahranile. Tu se potom sagradila crkva u ime Svete Agripine.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se i da su se kraj njenih moštiju događala mnoga čudesa, kao i to da nikakvi neprijatelji nisu mogli da pokore grad dokle god su u njemu počivaju zemni ostaci ove mučenice.

U XI veku mošti Svete Agripine su prenesene u Carigrad.

Srpska pravoslavna crkva dan ove svetiteljke slavi 23. juna po crkvenom, a 6. jula po gregorijanskom kalendaru. Veruje se da je reč o velikoj zaštitnici žena koje na današnji dan treba da izbegavaju svaki rad. Umesto toga, stari kažu da praznik treba da provedu u miru, da odu do crkve i zapale sveću Svetoj Agripini i izgovore molitvu.

“Ovčica Tvoja Isuse, Agripina, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

Veruje se da će na ovaj način svaka muka biti olakšana, a svaka iskrena želja ispunjena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija