• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.05.2023

21:35

DA LI JE "SKUPI-KRPI" SRPSKA ZAMENA ZA IZRAZ "KOPI-PEJST"?! Kreće takmičenje za najbolju novu srpsku reč - Najkreativnije očekuju VREDNE NAGRADE!

printscreen

Društvo

DA LI JE "SKUPI-KRPI" SRPSKA ZAMENA ZA IZRAZ "KOPI-PEJST"?! Kreće takmičenje za najbolju novu srpsku reč - Najkreativnije očekuju VREDNE NAGRADE!

Podeli vest

Takmičenje koje je organizovala "Mala biblioteka" iz Londona ima za cilj da očuva i sačuva lepotu srpskog jezika, a svi zainteresovani mogu slati svoje predloge novih reči do 15. septembra.

Urednik stranice, Veljko Žižić kaže za Informer da je osim stvaranja novih reči, cilj takmičenja da se skrene pažnju javnosti na značaj reči koje govorimo, jer nam jezik omogućuje da se sporazumemo, stvaramo i radimo zajedno.

- Jezik je najvažniji autoput koji nas sve povezuje. Stvarnost se neprestano menja, a ljudsko znanje produbljuje. Ni jezik ne stoji u mestu. Neophodne su nam reči za nove pojmove i životne činjenice - ističe naš sagovornik koji živi u Engleskoj.

U takmičenju bez ograničenja mogu učestvovati svi koje zanima srpski jezik i njegovo očuvanje, bilo da ste iz Srbije ili bilo kog drugog dela sveta.

Takmičenje je otvoreno za sve, za pesnike, pisce, novinare, naučnike, đake, studente, pezionere. Moguće je predložiti do pet reči. Reči trebaju da budu zvukom ili korenom povezane sa srpskim jezikom. Mogu biti zamena za anglicizme i tuđice. Reči koje nose nadahnuće iz drugih slovenskih jezika, a danas nisu u upotrebi kod nas, takođe su prihvatljive - napominje Žižić i dodaje da se pravila takmičenja nalaze na stranici Male biblioteke.

Foto: Mala biblioteka

Naravno, reči koje budu poslate mogu postati deo zvaničnog srpskog rečnika ukoliko se budu koristile.

- Recimo, ukoliko na takmičenju pobedi reč koja zgodno zamenjuje engleski "kopi-pejst" i to počne da se koristi, priređivači zvaničnih srpskih rečnika će tu reč zabeležiti za buduća izdanja rečnika. Iz Australije smo već dobili jedan zanimljiv predlog "skupi-krpi" - kaže za naš portal Žižić i napominje da je vest o takmičenju izuzetno lepo podržana od strane udruženja pisaca i novinara i u Srbiji i u svim predelima gde se govori srpski jezik.

Maternji jezik se dobije od majke

Prema njegovim rečima, potrebno je pažljivo tražiti i upotrebom čuvati srpske reči, a kod nas je u poslednje vreme srpske reči koristimo tek u krajnjoj nuždi.

- Cele rečenice se sastoje od stranih reči. Nedostaju nam pravila i merodavan srpsko-srpski rečnik, koji bi koristio i đak u školi. Živim trideset godina u Engleskoj, ali srpski jezik još uvek sa radošću učim, srećan da otkrijem novu reč i koristan izraz - naglašava organizator ovog takmičenja.

Pravila takmičenja

  • Takmičenje je otvoreno za sve.
  • Moguće je poslati do 5 reči.
  • Uz svaku reč poslati objašnjenje značenja, objasniti nadahnuće i cilj predložene reči.
  • Reč ne sme biti prethodno zabeležena niti u jednom srpskom rečniku.
  • Prihvataju se reči koje mogu imati zvučne sličnosti sa drugim slovenskim jezicima, a danas nisu u upotrebi u srpskom jeziku.
  • Prednost imaju zamene za nepotrebne tuđice (posebno anglicizme), s tim što: (a) Traže se predlozi za nepotrebne tuđice, a ne za srpske reči, i (b) Ne traže se zamene za široko prihvaćene (prilagođene) pozajmljenice poput reči džezva, bojler, radijator, jastuk, itd…
  • Nagrade:
  • Prva nagrada: €600
  • Druga nagrada: €400
  • Treća nagrada: €200
  • Poslati gore navedeno na rec@malabiblioteka.net, sa osnovnim ličnim podacima (Ime, prezime, adresa, e-pošta) do 15. septembra 2023. godine.
  • Objava nagrada do 15. oktobra 2023. godine.

Jezik je za sve naše ljude koji žive van granica Srbije važna van-politička tema koja može da ujedini mnoge.

- Cilj nam je stvaranje novih izraza lepog jezika za decu, bez reklame i prodaje jeftinih trikova - klikova. Mala biblioteka je nastala pri crkvenoj školi u Londonu. Tamo smo pravili pravu biblioteku za decu. Objavili smo kasnije brojne prvence, obogaćena e-izdanja na srpskom jeziku, koja su sadržala zvuk, pokret i igru. Recimo, trenutno radimo na obradi naše epske pesme i guslarskog izraza, koji su u zapećku. Stava smo da se jezik uči kroz igru i putem ljubavi. Кada se nešto voli lako se i nauči - rekao je za Informer Veljko  Žižić i pozvao sve ljude da učestvuju u takmičenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Moke

pre 10 meseci

Niđe veze. Nalepka je mnogo realnije. Ne mora biti uopšte od dve reči. Skupi-krpi podrazumeva da nesto skupiš, ne mesto. A Copy komanda ne podrazumeva. Krpljenje, nema veze ni sa čime. Radi se o nalepljivanju, kopiranje (negde u kes memoriju ili klipboard (naći ćemo i njemu zamenu), pa onda nalepljivanje, lepljenje.

Vera

pre 10 meseci

Mislim da se SANU i četnici živi jedu izunutra, zato šta nisu prvi krenuli u zaštiti srpskog jezika, e tek bi onda negirali sve druge južnoslovenske? SANU da sada krene očistit srpski jezik od preko 35% turcizma morali bi prepisati sve od Hrvata, baš kako je to uradio i Vuk 1818g posle 500g ropstva. Ako ga ne očiste i ne štite od novih tuđica nestaće, skroz će se izgubiti u tuđicama, ovako kako im se gubi i vizantijska ćirilica... Croativnet PORAZNO ZA HRVATSKU – jest uopće pitanje – Koji je jezik stariji: hrvatski ili srpski!?

Samosvesna građanka

pre 10 meseci

Da li će Vučićević prestati da koristi reč hejteri?

Jezik

pre 10 meseci

Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Nauka-znanost, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Komšija-susjed, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Saobraćaj-promet, Pasoš-putovnica, Hleb-kruh, Apoteka-ljekarna, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Oluk-žljeb, Kajiš-opasač, Peškir-ručnik, Pantalone-hlače, Jelek-prsluk, Pazar-tržnica, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Bakšiš-napojnica, Baksuz-nedaća, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Ambis-bezdan, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...

Kajbabre

pre 10 meseci

Srbi se prvo bolesno rugali Hrvatima jer štite jezik, a sada bez i malo srama prepisuju od njih zaštitu jezika i pokrenuli svoju nagradu za biranje-izmišljanje-novokompovanje novih najboljih srpskih reči. Dokaz zašto je IQ kod Srba najniži u Evropi. Hrvati su bili 800g u katoličkoj Austrougarskoj, a imaju manje od 1% mađarizma, a Srbi imaju kako rekoše u SANU oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni i pogrubljeni hrvatski jezik? Poturčeno "Hrvatsko cvijeće" koje se naziva Bošnjacima, bar ponosno veliča svoje turcizme... Na primeru Bunjevaca, svi Srbi imaju prilike jasno videti kako su sa lažima i pravoslavljem nastali od Hrvata.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija